[Politik] Seks ud af ti vil have have automatisk organdonation med aktivt fravalg | Politik | DR

Hans Mikkelsen hansmikkelsen at stofanet.dk
Fre Apr 7 16:05:10 CEST 2023


Hej. 

Hmm! Tja det er jo nok lidt hen i retning af lidt samme sag! 

Altså hvis man ser på det der står i artiklen, Hjernedød! og så er der jo lige den med hjertedød, den siger jo sig selv, men her er det jo så at det bliver lidt trigget, for kan man bare tage Ogganer her fra? Nej det kan man ikke, hvis ikke der ligger et dokument om at de må. 

Men den med hjernedød,den er nok lige en tak mere besværlig, for hvem skal fastsætte om der ikke er en aktivitet på en eller anden måde alligevel. 

 

Jeg mindes for mange år siden, at en Entrapanør væltede med en stor maskine og blev slået helt væk fra det han arbejde med, og var indlagt på sygehus og måske et andet sted efteerfølgende, og der gik en del år, hvor han bare lå der, men pludselig fik man ham åbenbart vækket til dåd, 

og så sikkert en del genoptræning, og manden kunne så arbejde med alle de her maskiner igen. 

Så altså kriteriet hjernedød! hvad er det? 

Der er jo åbenbart en eller anden aktivitet som man måske ikke kan måle. 

 

 

Men noget andet der også har været oppe i de senere år, er jo om man skal være automatisk doner fra fødslen eller om det skal være meget senere måske når man fylder 18 eller 20 og altså selv kan tage stilling til det. 

 

MvH.

Hans Mikkelsen. 

 

 

Fra: Politik <politik-bounces at blindkom.dk> På vegne af Heidi Madsen via Politik
Sendt: 7. april 2023 15:36
Til: politik at blindkom.dk
Cc: Heidi Madsen <balihund at gmail.com>
Emne: Re: [Politik] Seks ud af ti vil have have automatisk organdonation med aktivt fravalg | Politik | DR

 

Det er jo lige som med aktiv dødshjælp.

Det vil de jo heller ikke, selv om der er et stort flertal for det i befolkningen 🤔🤦‍♀️

Hilsen Heidi.





Den 7. apr. 2023 kl. 13.31 skrev brian--- via Politik <politik at blindkom.dk>:

 

Hejsa

Ja det er sgu ikke noget nyt, at de ikke er i tråd med befolkningen de hoveder. 😊

Det ville da være smart, hvis langt flere kunne donere hvis uheldet er ude og man alligevel skal herfra, men har raske organer.

 

Brian

 

Fra: Politik <politik-bounces at blindkom.dk> På vegne af Hans Mikkelsen via Politik
Sendt: 7. april 2023 12:46
Til: politik at blindkom.dk
Cc: Hans Mikkelsen <hansmikkelsen at stofanet.dk>
Emne: [Politik] Seks ud af ti vil have have automatisk organdonation med aktivt fravalg | Politik | DR

 

Seks ud af ti vil have have automatisk organdonation med aktivt fravalg | Politik | DR

 <https://www.dr.dk/nyheder/politik> POLITIK

Seks ud af ti vil have have automatisk organdonation med aktivt fravalg

Politikere vil i stedet minde folk om at tage stilling til organdonation, når man eksempelvis får nyt pas eller kørekort.

 

Et flertal af danskerne ønsker, at man automatisk bliver organdoner med mindre, man aktivt har sagt fra. Men på Christiansborg er man ikke parat til at ændre modellen - i stedet vil man påvirke folk til at tage stilling. (Foto: © Jeff Pachoud, Scanpix Denmark)

 

AF

 <mailto:lito at dr.dk> Line Rønn Tofte

 <mailto:idme at dr.dk> Ida Meesenburg

I DAG KL. 06:45

Man skal automatisk være organdoner - med mindre man aktivt går ind og vælger det fra.

Det mener et flertal af danskerne, viser en ny meningsmåling, som Epinion har lavet for DR.

I alt svarer 64 procent af de adspurgte ja til at ændre de nuværende regler. 23 procent svarer nej til at ændre reglerne. I dag skal man selv aktivt tilmelde sig donerregistret.

Spørgsmålet om organdonation har været oppe at vende flere gange i Folketinget, senest i juni sidste år. Der resulterede det i en politisk debat, hvorefter et flertal nedstemte et borgerforslag om automatisk organdonation med aktivt fravalg.

Men efter en folketingsdebat i januar, hvor det blev betonet, at 460 personer akut står og mangler et organ,  <https://www.dr.dk/nyheder/indland/sundhedsministeren-aabner-alle-automatisk-bliver-organdonorer> indkaldte sundhedsminister Sophie Løhde (V) til forhandlinger på området.

 

Sundhedsminister Sophie Løhde (V). (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Politikere er splittede

På Christiansborg er der bred enighed om, at der skal gøres noget ved den akutte mangel på organer. Derfor er en kreds under sundhedsudvalget i gang med at undersøge forskellige initiativer. Målet er det samme - men ikke metoden.

I Radikale Venstre er de åbne over for automatisk organdonation med aktivt fravalg - men også alle andre modeller, der kan give flere organdonorer.

- Jeg er både åben over for modeller, der bygger på, at alle skal spørges på bestemte tidspunkter i deres liv, og til at vende modellen på hovedet, så det bliver almindeligt at være organdonor, siger Lotte Rod, der er partiets sundhedsordfører.

- Hvis mine børn eller jeg skulle få brug for et nyt organ, vil jeg være dybt taknemmelig over for at få det fra et andet menneske, siger hun.

I Enhedslisten mener sundhedsordfører Peder Hvelplund dog, at det det skal være obligatorisk at tage stilling til, om man vil være organdonerer.

- Det, der bringer antallet af organdonorer op, er at man skal tage stilling. Ellers risikerer vi, at folk for eksempel ikke har dialogen med deres pårørende, og at nogen helt framelder sig, fordi de ikke ønsker, at staten skal beslutte, om man skal være donor eller ej, siger han.

Etisk Råd vil holde fast i nuværende model

Det er De Konservatives sundhedsordfører Per Larsen enig i. Men det bekymrer ham, at flertallet bakker op om automatisk organdonation.

- Man risikerer jo at komme i en situation, hvor man ikke har fået aktivt sagt nej. Og så risikerer man så, at ens organer de bliver anvendt, og det, synes vi, simpelthen ikke er i orden. Vi synes, man skal bruge den model, som vi selv har foreslået, nemlig at man aktivt skal tage stilling til, om man vil organdonor. Det er også det, det Etiske Råd anbefaler.

Det Etiske Råd er  <https://www.dr.dk/nyheder/politik/formand-det-etiske-raad-automatisk-organdonation-kan-skabe-modreaktion> i januar kommet med en udtalelse, hvor de anbefaler at holde fast i den nuværende ordning med aktivt tilvalg.

Også Dansk Folkeparti er skeptiske over for automatisk organdonation med aktivt fravalg.

- I de lande, hvor man har den omvendte model, er det nødvendigvis ikke resulteret i flere donerer, siger sundhedsordfører Mette Thiesen og fortsætter:

- Vi går ind for mere oplysning, og at man bliver mødt med valget om organdonation hyppigere. Det kan være, når man bliver 18 år, siger hun.

Fakta om organdonation, 2022 

1.	84 personer donerede organer efter deres død. Det er 21 færre end i 2021 og ikke set lavere siden 2014.
2.	338 patienter blev transplanteret med organer fra danske eller udenlandske donorer, langt de fleste nyrer.
3.	460 patienter venter på at få et nyt organ. 388 venter på en ny nyre.
4.	21 patienter døde på venteliste til at få et organ.

 <https://organdonor.dk/organdonation-i-tal/ventelister/> Kilde: Dansk Center for Organdonation

Borgere skal 'nudges'

Flere partier mener, at det er en god idé at 'nugde' folk til at tage stilling - altså gentagende gange minde folk om at tage stilling på forkellige tidspunkter i deres liv.

I alt har 27 procent af alle danskerne over 15 år tilmeldt sig organdonerregistret - og det tal skal op, siger Peder Hvelplund, Enhedslistens sundhedsordfører.

- Om det er årligt eller kontinuerligt, man bliver mindet om, at man nu skal tage stilling. Det kan også være hårdere – for eksempel at det er en betingelse for at få et kørekort, siger han.

Sådan lyder det også fra regeringspartiet Socialdemokratiet, der der endnu ikke har lagt sig fast på, hvilken model de støtter.

- Man skal lave en ny form for tilskyndelse. Det kan være ved kontakt til det offentlige i forbindelse med kørekort eller nyt sygesikringsbevis eller andre kontakter til det offentlige, hvor man vil blive bedt om at forholde sig, om man ønsker at være organdonor, siger sundhedsordfører i Socialdemokratiet Flemming Møller Mortensen.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) har, før hun blev minister, været tilhænger af at ændre modellen til automatisk organdonation med aktivt fravalg. Men nu støtter hun en såkaldt "blød variant", hvor alle danskere automatisk er organdonor, når de fylder 18 år, men at pårørende har det sidste ord, hvis man ikke aktivt har taget stilling.

I Moderaterne er de ikke afklaret med, hvilken model de støtter. Det siger Monika Rubin, der er partiets sundhedsordfører.

Ændringer på vej - vil give flere organer

Der kommer dog til at ske noget på området i år.

Det bliver bare ikke den model med automatisk organdonation med aktivt fravalg, som et flertal af befolkningen ønsker.

Et bredt flertal blandt den tidligere regering og flere andre partier indgik nemlig  <https://www.sst.dk/da/viden/Sundhedsvaesen/Organdonation/Donation-efter-cirkulatorisk-doed> en aftale i 2019 om at implementere nye retningslinjer for organdonation. Sundhedsstyrelsen skulle udarbejde de kliniske retninglinjer - og det har de gjort nu.

Sundhedsstyrelsens  <https://www.dr.dk/nyheder/indland/nye-anbefalinger-baner-vejen-flere-organdonationer> nye nationale anbefalinger betyder, at man fremover kan donere organer fra personer, som dør ved, at deres hjerte er stoppet med at slå, og vejrtrækningen er ophørt, efter personalet har frakoblet patienten fra deres respirator. Et kriterium, der kaldes "cirkulatorisk død", og tidligere er kendt som hjertedødskriteriet.

Tidligere har det kun været hjernedøde, som kunne donere organer i Danmark. Her dør hjernen først, mens kroppens organer kan holdes i midlertidigt i gang ved hjælp af en respirator, der giver ilt.

Og de nye retningslinjer betyder, at langt flere vil kunne donere organer.  <https://www.dr.dk/nyheder/indland/nyt-doedskriterie-skal-sikre-flere-organer-til-patienter-som-nanette> Op mod 40 procent, lyder det fra den arbejdsgruppe i Sundhedsstyrelsen, der er kommet med anbefalingerne.

Hvornår er man død?

Ifølge loven kan en patient erklæres død efter ét af disse to kriterier:

1.	Ophør af hjernefunktion. Det betyder, at der ikke længere kommer blod og ilt op til hjernen. Når hjernen er uden blod og ilt, så dør man og kan ikke bringes til live igen. Det er det, man kalder død efter "hjernedødskriteriet".
2.	Uopretteligt ophør af åndedræt og hjertevirksomhed. Det betyder, at man holder op med at trække vejret, og hjertet stopper. Det er det, man kalder "cirkulatorisk død", fordi blodcirkulationen stopper, hvorefter hjertet dør.

Kilde:  <https://organdonor.dk/sporgsmal-og-svar/konstatering-af-doden/> Dansk Center for Organdonation.

Og det glæder sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S).

- Det vil jo komme til at betyde kolossalt meget, altså en 40 procents forøgelse af antallet af organdonorer, som i gennemsnit donerer knap tre organer per organdonor. Det her er blive en meget positiv udvikling, siger han.

Men der skal stadig laves en aftale om, hvad der ellers skal til, siger han og tilføjer, at partierne drøfter det nu.

- Vi følger jo det her meget, meget tæt, for vi vil i mål. Og skal der andre ting til, så må vi jo drøfte det på ny. Men det her ser ud som om, at det bliver et markant skridt frem mod at nå i mål, siger han.

I løbet af året vil det nye kriterium blive implementeret på hospitalerne.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra sundhedsminister Sophie Løhde (V).

 

 

https://www.dr.dk/nyheder/politik/seks-ud-af-ti-vil-have-have-automatisk-organdonation-med-aktivt-fravalg

 

 

-- 
Politik postliste
Politik at blindkom.dk
Følgende side er listens side, hvor du blandt andet kan framelde dig, få tilsendt din adgangskode og sætte listen på pause, hvis du er på ferie i længere tid.
http://blindkom.dk/mailman/listinfo/politik_blindkom.dk

-------------- næste del --------------
En HTML-vedhæftning blev fjernet...
URL: <http://blindkom.dk/pipermail/politik_blindkom.dk/attachments/20230407/365631e1/attachment.html>


Mere information om maillisten Politik.