[Politik] Regeringen opsiger forlig: Ældre kan vinke farvel til ekstra stigning i folkepensionen | Politik | DR

Heidi Madsen balihund at gmail.com
Lør Jan 13 19:28:20 CET 2024


Jada, naturligvis.
Havde nogle regnet med andet?
Hilsen Heidi.

> Den 13. jan. 2024 kl. 16.21 skrev Hans Mikkelsen via Politik <politik at blindkom.dk>:
> 
> Regeringen opsiger forlig: Ældre kan vinke farvel til ekstra stigning i folkepensionen | Politik | DR
> 
>  
> 
> POLITIK
> Regeringen opsiger forlig: Ældre kan vinke farvel til ekstra stigning i folkepensionen
> 
> Tyveri ved højlys dag, siger flere kritiske partier.
> 
>  
> Regeringen har nu opsagt forliget, der ville hæve overførselsindkomsterne. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)
> AF
> Mette Pabst
> Der var egentlig 700 millioner kroner ekstra på vej til blandt andet folkepensionister som følge af, at regeringen sidste år afskaffede store bededag.
> Men de penge kan folkepensionister, kontantshjælpsmodtagere og andre nu vinke farvel til.
> Regeringen har opsagt det politiske forlig, der ellers betød en automatisk ekstra stigning i overførselsindkomsterne fra 2026.
> Og det får Dansk Folkeparti til at kalde regeringen for nogle "tyveknægte."
> - Det kan ikke siges på andre måder. De ældre medborgere er blevet lovet en stigning. Så at løbe fra sådan en klokkeklar aftale her, det er vi meget skuffede over, siger beskæftigelsesordfører Nick Zimmermann.
> Samme toner lyder fra SF's beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge.
> - Først stjæler man store bededag fra de mennesker, der går på arbejde, og bagefter snyder man pensionister og kontantshjælpsmodtagere, siger han.
> Store bededags-stigning
> 
> De ekstra millioner hænger sammen med afskaffelsen af store bededag.
> For det er besluttet ved lov, at overførselsindkomsterne følger lønudviklingen med to års forsinkelse.
> Og da lønmodtagerne med afskaffelsen af store bededag får mere i løn, skulle overførselsindkomsterne også stige ifølge det politiske forlig.
> Dansk Folkeparti og SF, der er med i forliget, har i et år nu modsat sig regeringens planer.
> Men nu har regeringen valgt at opsige forliget.
> Og det er en svinestreg, mener Karsten Hønge.
> - Nu vil regeringen gå ind og øge uligheden i samfundet og skabe mere afstand mellem lønmodtagere og folk på pension eller overførselsindkomst.
>  
> Karsten Hønge (SF) er bekymret for, at uligheden stiger med regeringens beslutning. (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)
> Men de her mennesker skal jo ikke arbejde en ekstra dag. Det er lønmodtagere, der har fået taget en fridag. Så hvorfor skal de alligevel have ekstra ind på kontoen?
> - Næh, men vi har aftalt, der skal være en vis afstand mellem for eksempel pensioner og så lønindkomster. Den bliver nu større. Og derfor løber regeringen fra det løfte, de har givet pensionister og andre.
> - Og uanset om lønnen stiger, fordi man arbejder en dag mere, eller man har aftalt højere løn ved overenskomstforhandlingerne, så har vi aftalt, at vi regulerer pensioner og kontanthjælp efter det, siger Karsten Hønge.
> Folkepensionister mister 700 kroner
> 
> Finansministeriets egne tal viser, hvor mange penge pensionister og andre konkret taber på regeringens beslutning.
> Overførselsindkomsterne vil stadig stige i 2026 som følge af de almindelige stigninger i lønningerne, men ikke nær så meget.
> For en folkepensionist er der tale om 700 kroner mindre i 2026, mens en førtidspensionist taber 1.100 kroner i forhold til, hvad de ellers ville have fået.
> For dem på seniorpension er der 1.000 kroner mindre på kontoen om året med regeringens melding.
> Og selvom der ikke er tale om ekstravagante beløb, mener Dansk Folkeparti, at det lige præcis for folk på overførselsindkomst kan have stor betydning.
> - Der er rigtig mange ældre mennesker, der kæmper med at få enderne til at mødes. De har været igennem en svær tid med inflation og markante prisstigninger. Derfor tror jeg, rigtig mange havde set frem til denne opregulering, siger Nick Zimmermann.
> Mette Frederiksen sidder med krokodilletårer i sin nytårstale og taler om de ældre.
> NICK ZIMMERMANN
> Han påpeger, at statsminister Mette Frederiksen (S) netop i sin nytårstale har lovet at gøre mere for de ældre.
> - Det er noget værre hykleri. Der kører kampagner fra Socialdemokratiet om alt det, de vil gøre for de ældre, og Mette Frederiksen sidder med krokodilletårer i sin nytårstale og taler om de ældre. Og alligevel vælger man at skære her, siger han.
> Minister afviser hykleri-kritik
> 
> Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) afviser kritikken fra de to forligspartier.
> - Denne her mekanisme har vi hele tiden været ærlige omkring. Vi ser det sådan, at dem, der skal have ekstra penge i hånden, det skal være dem, der arbejder ekstra timer. Og det gælder ikke overførselsindkomsterne, siger hun.
> Men hvorfor mener du, at overførselsindkomsterne normalt skal stige, når lønnen stiger, men at det ikke skal gælde i forhold til store bededag?
>  
> Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) mener, det er helt naturligt, at overførselsindkomster ikke stiger som følge af afskaffelsen af store bededag. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)
> - Jeg synes faktisk, det er en god mekanisme, vi traditionelt har. Det ønsker regeringen også at fortsætte. Men det her specifikke forslag går på, at folk skal arbejde 7,4 timer mere, og det skal de selvfølgelig have løn for, og det gælder dem, der går på arbejde.
> Hun afviser, at Socialdemokratiet skulle være særligt hykleriske, når det gælder de ældre.
> - Vi har jo været inde og give en permanent forhøjelse af ældrechecken på 4.800 kroner, netop for at minimere uligheden, siger hun.
>  
> 
> https://www.dr.dk/nyheder/politik/regeringen-opsiger-forlig-aeldre-kan-vinke-farvel-til-ekstra-stigning-i
> 
>  
> 
>  
> 
>  
> 
>  
> 
> -- 
> Politik postliste
> Politik at blindkom.dk
> Følgende side er listens side, hvor du blandt andet kan framelde dig, få tilsendt din adgangskode og sætte listen på pause, hvis du er på ferie i længere tid.
> http://blindkom.dk/mailman/listinfo/politik_blindkom.dk




Mere information om maillisten Politik.