[Teknik og fritid] juleøl

Oda Johannessen oda.johannessen at gmail.com
Søn Dec 12 17:32:36 CET 2021


AF

 <mailto:nahn at dr.dk> Nanna Nørby Hansen

I DAG KL. 11:41

https://www.dr.dk/mad/artikel/juleoel-er-jo-ikke-bare-juleoel-derfor-skal-du
-have-et-batteri-af-bajere-til-jul

Der har aldrig været så mange smage, etiketter og navne på de danske juleøl
som i disse år.

Sidste år
<https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/rekord-over-400-danske-julebryg-i-ar
?publisherId=13559943&releaseId=13605994> blev der slået rekord i mængden af
danske juleøl på supermarkedshylder, i specialbutikker og diverse
værtshus-haner.

Det er en udvikling, der glæder øleksperten Carsten Berthelsen, som har
skrevet flere bøger om de gyldne dråber - heriblandt juleøl. For ham er
julens øl noget helt særligt.

- Det er utroligt interessant med denne højtid. Vi skal jo fejre et lille
barns komme – Kristus – og det gjorde man i gamle dage med godt stærkt øl.
Det bedste af det bedste. Det kaldte man Barnsøl i modsætning til Gravøl.
For det er gammel skik, at når et lille barn kommer til verden, skal det
fejres med ekstra god øl.



Carsten Berthelsen agerer ølekspert i 'Natholdets Julekalender', hvor han
guider Anders Breinholt (th.) og Søren Rasted igennem 24 øl. (© TV2 DANMARK)

Men hvor det typisk har været de mørkere øltyper med høje procenter, masser
af malt og krydderi, er der også nu flere lettere og mere friske typer
blandt det, der betegnes som juleøl.

Grænserne, for hvad juleøl er, synes altså at rykke sig. Og det begejstrer
Carsten Berthelsen, hvis det kan få flere med på at udforske øllets verden
og få et mere nuanceret syn på, hvad øl er.

- Det smukke ved den danske ølrevolution er, at der er kommet en
nysgerrighed efter at prøve mange forskellige ting. Både fra bryggeriernes
og forbrugernes side, siger øleksperten.

LÆS OGSÅ:
<https://www.dr.dk/nyheder/seneste/jul-uden-toemmermaend-alkoholfri-juleoel-
vinder-frem> Jul uden tømmermænd: Alkoholfri juleøl vinder frem

Den store mangfoldighed, der de seneste mange år er kommet frem på
bryggerierne og i køleskabene, er ikke bare noget, vi forbrugere kan få gavn
af.

Det er også noget, der kan have stor betydning for dem, som producerer
øllene.

En julegave til regnskabet

Et af de mange bryggerier, som har skullet designe juleølsetiketter til
deres bryg i år, er mikrobryggeriet Slowburn Brewing, der har eksisteret
siden 2019 og har til huse i Hvidovre.

Amalie Knage, som har arbejdet i ølbranchen i otte år og for knap tre år
siden åbnede Slowburn med sin kæreste, fortæller, at de hvert år bruger
julen som anledning til at prøve en masse nye ingredienser og teknikker af i
udviklingen af deres øl.

- Vi laver meget de samme slags øl i løbet af året, så julen er det eneste
tidspunkt, vi brygger en helt ny øl, siger hun.

BRYGGERI-BOOM I DANMARK

*	I 2000 var der 12 bryggerier i Danmark, mens der nu er cirka 228
bryggerier landet over.
*	Danmark er et af de EU-lande med flest bryggerier per indbygger.
*	Historisk set var det kvinderne, der bryggede øl, mens mændene var
på jagt. I middelalderen tog mændene løbende over i de større byer og gjorde
det til et officielt erhverv.

Kilde:  <https://bryggeriforeningen.dk/> Bryggeriforeningen

Og selvom det mest er for eksperimentets skyld, kan salget af juleøl for
nogle bryggerier have stor betydning for et bryggeris omsætning i de sidste
måneder af året, fortæller Slowburn-ejeren.

- Nu har jeg været i branchen i otte år, og i starten var juleøl en kæmpe
ting, fordi man bare ikke solgte noget andet øl i november og december. Så
hvis man ikke havde en juleøl, kunne man næsten ligeså godt dreje nøglen om.

Ølbryggeren oplever dog, at forbrugerne efterhånden også er interesserede i
andre øltyper på denne tid af året. Men det er stadig juleøllene, der er i
højest kurs.

- Vi har mange kunder, som kommer rigtigt meget i den her tid og køber gaver
og specialøl til julefrokosterne, og de vil rigtigt gerne have juleøl. Det
viser sig også i juleølssalget, at flere og flere leder efter noget, de kan
tage med til en julefrokost, og mange har fået øjnene op for, at man kan
finde noget andet, end det man kender som traditionel juleøl.

I "gamle" dage, for ikke særligt mange år siden, ville man måske bare drikke
pilsner, men nu synes mange, det er sjovt at variere smagsindtrykkene til de
mange forskellige retter

CARSTEN BERTHELSEN, ØLEKSPERT

- Det er ret fedt, at folk er begyndt at gå op i, hvilket øl der passer til
hvilket mad, og det er også det, vi prøver at tænke med vores juleøl på
dåse, som kan give et modspil til den fede julemad.

Hun understreger dog, at juleøl også kan være lidt et "tveægget sværd" at
jonglere med som bryggeri.

- Det kan være risikabelt, hvis man står tilbage med 40 kasser juleøl den
23. december, som man ikke har nået at sælge. Det er noget, vi virkelig
prøver at balancere med lige nu, siger hun.

'Et batteri af bajere'

Det store udvalg, der kendetegner juleøllene i dag, giver mulighed for helt
nye smagsmæssige oplevelser, når man parrer de forskellige øl med de mange
juleretter til julefrokosten eller julemiddagen, mener ølekspert Carsten
Berthelsen.

- I "gamle" dage, for ikke særligt mange år siden, ville man måske bare
drikke pilsner, men nu synes mange, det er sjovt at variere smagsindtrykkene
til de mange forskellige retter, som får modspil eller medspil af øllen. Så
bliver øldrikkeriet avanceret og en kunstart, siger han.

- Sådan noget som jule-IPA'er (India Pale Ale), som er kommet frem nu, ville
jeg have svoret på ikke kunne blive konkurrencedygtigt, men det er det jo
blevet. Det er måske, fordi vi synes, det er forfriskende med lidt bitterhed
i forhold til det lidt søde og krydrede øl, der ellers har kendetegnet
juleøl, siger Carsten Berthelsen.



Der er tradition for, at mange juleøl frigives den første weekend i november
på den såkaldte J-dag. Men for mange mindre specialbryggerier starter
festlighederne dagen før, på den såkaldte ØJ-dag (Ølentusiasternes J-dag).
(Foto: Illustration: Anne Vestergaard © DR)

Ifølge Carsten Berthelsen er det oplagt at opdele juleøllene i to
kategorier: øl til julefrokosten og øl til juleaftensmiddagen.

- Det svagere juleøl med procenter på max syv procent passer bedst til
julefrokosten, hvor man måske tager en snaps til maden også. Til
julemiddagen, hvor vi skal have sukkerbrunede kartofler og den gode fede
sovs og rødkål, er den mørke øl en meget dejlig væg at spille bold op ad,
siger han.

Men det behøver ikke stoppe der.

Da der er så mange forskellige slags at vælge imellem, kan du faktisk med
fordel sammensætte dit helt eget "batteri af bajere", som Carsten Berthelsen
kalder det, når du skal hygge med venner og familie til jul.

LÆS OGSÅ:
<https://www.dr.dk/mad/artikel/faa-julemaden-til-smage-bedre-populaer-oelkon
ge-deler-ud-af-sine-bedste-tips> Få julemaden til at smage bedre: Populær
ølkonge deler ud af sine bedste tips

- Man kan med fordel vælge en ny øl til hver ret. Måske ikke en hel til hver
gæst, men hvis man deler nogle flasker, kan man matche dem med de kolde,
varme og søde retter. Det anbefaler jeg at prøve, siger han.

For eksempel er der øl med tilsætning af kirsebær, som man kan servere til
risalamanden, og til julefrokostens ostebord vil både en kraftig maltet øl
samt Porter og Stout være velegnet.

 
<https://www.facebook.com/share.php?u=https%3A%2F%2Fwww.dr.dk%2Fmad%2Fartike
l%2Fjuleoel-er-jo-ikke-bare-juleoel-derfor-skal-du-have-et-batteri-af-bajere
-til-jul> FACEBOOK
<https://www.twitter.com/share?url=https%3A%2F%2Fwww.dr.dk%2Fmad%2Fartikel%2
Fjuleoel-er-jo-ikke-bare-juleoel-derfor-skal-du-have-et-batteri-af-bajere-ti
l-jul&text=Jule%C3%B8l%20er%20jo%20ikke%20bare%20jule%C3%B8l%20-%20Derfor%20
skal%20du%20have%20%27et%20batteri%20af%20bajere%27%20til%20jul> TWITTER

KOPIER LINK

 

 

Venlig hilsen

 

Oda 

 

-------------- næste del --------------
En HTML-vedhæftning blev fjernet...
URL: <http://blindkom.dk/pipermail/teknikfritid_blindkom.dk/attachments/20211212/26ef76a5/attachment.html>
-------------- næste del --------------
En vedhæftet fil der ikke var tekst, er blevet fjernet...
Navn: image001.jpg
Type: image/jpeg
Størrelse: 47609 bytes
Beskrivelse: ikke tilgængelig
URL: <http://blindkom.dk/pipermail/teknikfritid_blindkom.dk/attachments/20211212/26ef76a5/attachment.jpg>
-------------- næste del --------------
En vedhæftet fil der ikke var tekst, er blevet fjernet...
Navn: image002.jpg
Type: image/jpeg
Størrelse: 39136 bytes
Beskrivelse: ikke tilgængelig
URL: <http://blindkom.dk/pipermail/teknikfritid_blindkom.dk/attachments/20211212/26ef76a5/attachment-0001.jpg>


Mere information om maillisten Teknikfritid.