[Teknik og fritid] klimaforandringen vil få vandstanden til at stige

Hans Mikkelsen hansmikkelsen at stofanet.dk
Ons Jan 12 11:14:20 CET 2022


Hej heidi. 

Hmm, hvorfor det udbrud på den måde? 

det er jo da klart, at med de størere vandmængder der kommer når det regner, sker det altså noget alle steder. 

Jeg ved da at her, har det ind i mellem stået vand højt i den indre by, og hvor vandet har stået op af kloakkerne og også på gulve i forretninger, så det kan sagtens være noget om snakken. 

MvH.

Hans Mikkelsen. 

 

 

 

Fra: Teknikfritid <teknikfritid-bounces at blindkom.dk> På vegne af Heidi Madsen via Teknikfritid
Sendt: 12. januar 2022 11:01
Til: teknikfritid at blindkom.dk
Cc: Heidi Madsen <balihund at gmail.com>
Emne: Re: [Teknik og fritid] klimaforandringen vil få vandstanden til at stige

 

Så kører klimaalarmisterne igen løs med deres dommedagsprofetier 🤮

 

 

 

 

 

 

 

 

Hilsen Heidi.





Den 12. jan. 2022 kl. 10.10 skrev Oda Johannessen via Teknikfritid <teknikfritid at blindkom.dk>:



 <https://www.dr.dk/nyheder/indland> INDLAND


Klimaforandringer vil få vandstanden til at stige mere end 100 gange om året 


Vandstanden ved de danske kyster vil i fremtiden overstige et kritisk niveau oftere end i dag.



Her kan man se, hvordan et kraftigt skybrud næsten har skyllet bilerne væk i Aalborg. Vand i gaderne kan blive hverdag mange steder, hvis DMI's prognoser holder stik. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

LÆS OP

ORDBOG

w.dr.dk/nyheder/indland/klimaforandringer-vil-faa-vandstanden-til-stige-mere-end-100-gange-om-aaret

Sikrer du dit hus med sandsække, når DMI varsler om oversvømmelse, skybrud og stormflod? Så kan det være, at sandsækkene skal i brug oftere i fremtiden.

Nye beregninger fra DMI's Klimaatlas viser, at vandstanden ved de danske kyster i fremtiden vil overstige et kritisk niveau langt oftere end i dag.

Vandstanden vil nå et faretruende niveau over 100 gange om året i slutningen af dette århundrede. Det gælder særligt for Lillebælt og Kattegat.

Varsler om skybrud, stormflod eller oversvømmelser vil altså ske mere end hver tredje dag.

I dag bliver der kun varslet en til to gange om året.

Det er ikke ny viden, at havniveauet i fremtiden vil stige. Det nye ved DMI's beregninger er, at man har sammenholdt data med lokale forhold. Og forudsigelserne er baseret på, at vi i fremtiden stadig vil have en høj udledning af drivhusgasser.

Her kan du se forskellen på antallet af varslinger, når vi har et højt CO2-niveau sammenlignet med et mellem CO2-niveau ved udgangen af dette århundrede.

Trækker du pilen til højre, vil du se et billede, der viser antallet af varslinger på et højt CO2-niveau. Trækker du pilen til venstre vil du se et billede, der viser antallet af varslinger ved et mellem CO2-niveau. Klik her for at se forskellen.





Farveskalaen går fra blå til rød. Den røde farve viser de steder, hvor man vil opleve over 50 varsler om året. Den blå viser de steder, hvor man vil opleve 0-2 varsler om året. (Foto: Grafik: Søren Winter Nørbæk © (DR Grafik/Søren Winther Nørbæk) / Foto: Grafik: Søren Winter Nørbæk © DR Grafik/Søren Winter Nørbæk)

Da Mark Payne, der er daglig leder for DMI's Klimaatlas, første gang så resultatet af beregningerne, sagde han alvorligt til sin kollega:

- Vi er nødt til at tjekke det her, for det er virkelig noget, der stikker af, fortæller han.

Men den var god nok, resultatet holdt stik, og det stod klart, at Danmark vil gå en våd fremtid i møde med udsigt til markant flere varsler end hidtil.


HVAD ER DMI'S KLIMAATLAS?


Dansk Meteorologisk Institut (DMI) har udviklet et Klimaatlas, der indeholder den nyeste viden om, hvordan Danmarks klima ændrer sig frem mod slutningen af dette århundrede.

Her undersøges temperatur, nedbør, vandstand og stormflod.

Senest har man undersøgt varslingshyppigheden for forhøjet vandstand.

Kilde: DMI

Helt konkret vil vandstanden stige med en halv meter, hvis vi fortsætter med at udlede drivhusgasser. Det får den betydning, at der kommer flere oversvømmelser og stormfloder i fremtiden, som vil ramme meget hårdere end i dag på grund af stigningen i vandstanden.

Man kan forvente at se flere ødelagte bygninger, veje og naturområder.

Der vil dog være store forskelle på tværs af landet for, hvornår man anser vandstigningen som bekymrende og dermed udsender et varsel.

For eksempel vil man ved Roskilde Fjord anse en vandstigning på 90 centimeter som en trussel, mens man ved Esbjerg først vil vurdere det som bekymrende, når havniveauet er steget med 200 centimeter.

- Lokalområder vil have forskellig følsomhed overfor forhøjede vandstande, forklarer Mark Payne.


'Det bliver kun værre og værre'


Et af de områder, der bliver særlig hårdt ramt, er Randers Fjord. Her kan man ifølge DMI's beregninger forvente at få varsler 140 gange om året.

- Vi forventer, at Randers Fjord vil være det mest udsatte område i Danmark på grund af den specielle geografi, siger Mark Payne.

Randers Fjord er smal og strækker sig over 30 kilometer. Den starter ved byen Udbyhøj ved Kattegat. Her løber den igennem Randers by og passerer både Randers Havn og områder med marker og tæt bebyggelse. Den støder til sidst sammen med Gudenåen, der løber ned igennem Jylland.

Vi forventer, at Randers Fjord vil være det mest udsatte område i Danmark på grund af den specielle geografi.

MARK PAYNE, DAGLIG LEDER FOR DMI'S KLIMAATLAS

- Hvis vinden blæser fra den rigtige retning, vil der blæse virkelig, virkelig meget vand ind i fjorden, som har svært ved at løbe ud, siger Mark Payne.

Mark Payne mener, at man allerede nu vil kunne måle klimaforandringernes påvirkning på Randers. Og det gælder også for andre lavtliggende byer, der ligger ud til kysten.

- Det bliver kun værre og værre, understreger Mark Payne.

Spørger man Emma Thor Eckberg, der er bosat i Randers Kommune, hvad hun synes om DMI's forudsigelser, er meldingen klar.

- Det er da lidt uhyggeligt. Jeg ved godt, at vi har haft mange oversvømmelser i forbindelse med regnvejr, men jeg vidste ikke, at det var så slemt, siger hun og tilføjer, at det bør der gøres noget ved.

Det er ikke længere et spørgsmål om, hvis vandet kommer. Det er et spørgsmål om, hvornår vandet kommer.

TORBEN HANSEN, BORGMESTER I RANDERS KOMMUNE

Wagn Christensen, der også bor i kommunen, stemmer i.

- Hvis det er rigtigt, så har vi travlt. Vi skal til at have fundet ud af, hvordan vi skal afvande hele det vandsystem, vi har ind til Randers fra fjorden, siger han.

Borgmester i Randers Kommune Torben Hansen (S) forstår godt bekymringen.

- Det er ikke længere et spørgsmål om, hvis vandet kommer. Det er et spørgsmål om, hvornår vandet kommer, siger Torben Hansen.

- Det siger sig selv, at hvis der kommer så meget vand så mange gange, vil det ødelægge vores byer og vores infrastruktur, siger borgmesteren

Han understreger, at de i byrådet har en vigtig opgave i at lave deres klimahandlingsplan "robust" nok til at stå imod vandmasserne, så det i fremtiden ikke bliver nødvendigt at sende beredskabet ud hver tredje dag.

Den vigtigste opgave er at finde en løsning til, hvor vandet kan løbe hen. Det vil man for eksempel gøre ved at lave diger langs Gudenåen og Randers fjord, siger han.

Derudover vil man lave en dæmning ved havnen og bygge en såkaldt 'klimabro' på tværs af fjorden. Den skal sikre bedre bevægelsesmuligheder for beboerne i byen og være et værn mod oversvømmelser.


Løsningen er at mindske CO2-udslippet


- Man vil godt kunne forberede nogle byer på vandmasserne i fremtiden, men der er steder, hvor havniveauet allerede er et problem, siger Mark Payne.

- De her resultater understreger, hvor vigtigt det er, at vi kommer i gang med at mindske og begrænse vores udledning af drivhusgasser, fordi hvis vi opfylder målene i Parisaftalen, kan vi faktisk forvente, at antallet af de her høje vandstande kommer til at være markant færre, end hvis vi ikke gjorde det, siger Mark Payne.

Borgmester Torben Hansen understreger, at de i Randers byråd også forsøger at finde løsninger på at mindske CO2-udledningen.

- Vi forsøger at være firstmovers på eksempelvis affaldsbehandling. Og så er vi den kommune, der har flest landbaserede vindmøller, lyder det fra Torben Hansen, der understreger, at de tager klimaudfordringen på sig, men han pointerer også, at de ikke kan løse den alene.

Mark Payne mener, at der skal mere til.

- Vi har brug for at handle på verdensplan og forhindre udledning af drivhusgasser. Det er det, som er den allerbedste løsning på det her problem på lang sigt, siger han.


HER ER DE MEST KRITISKE OMRÅDER SAMT ANTALLET AF VARSLER DE VIL FÅ OM ÅRET


*         Lillebælt sydlig kystrækning – 150 (Her ligger eksempelvis Kolding, Haderslev og Aabenraa)

*         Randers Fjord og Mariager Fjord kyststrækning– 140 (Her ligger eksempelvis Randers, Mariager, Hobro og Hadsund)

*         Femern Bælt kyststrækning – 140 (Her ligger eksempelvis Rudkøbing, Nakskov og Rødby)

*         Køge Bugt kyststrækning – 130 (Her ligger eksempelvis Køge, Greve og Tårnby)

*         Nordsjællands kyststrækning – 120 (Her ligger eksempelvis Helsingør, Gilleleje og Tisvilde)

*         Roskilde Fjord kyststrækning – 103 (Her ligger eksempelvis Roskilde, Frederiksværk og Frederikssund

Kilde: DMI

 <https://www.facebook.com/share.php?u=https%3A%2F%2Fwww.dr.dk%2Fnyheder%2Findland%2Fklimaforandringer-vil-faa-vandstanden-til-stige-mere-end-100-gange-om-aaret> FACEBOOK <https://www.twitter.com/share?url=https%3A%2F%2Fwww.dr.dk%2Fnyheder%2Findland%2Fklimaforandringer-vil-faa-vandstanden-til-stige-mere-end-100-gange-om-aaret&text=Klimaforandringer%20vil%20f%C3%A5%20vandstanden%20til%20at%20stige%20mere%20end%20100%20gange%20om%20%C3%A5ret%20> TWITTER

KOPIER LINK

https://www.dr.dk/nyheder/indland/klimaforandringer-vil-faa-vandstanden-til-stige-mere-end-100-gange-om-aaret

LÆS OP


Mere fra dr.dk


TOPHISTORIER


 <https://www.dr.dk/nyheder/indland/mens-smittetallene-stiger-falder-danskernes-bekymring-coronasituationen> 

 

INDLANDI DAG KL. 05:50

 <https://www.dr.dk/nyheder/indland/mens-smittetallene-stiger-falder-danskernes-bekymring-coronasituationen> Mens smittetallene stiger, falder danskernes bekymring for coronasituationen

 <https://www.dr.dk/nyheder/udland/olaf-scholz-varslede-tysk-vaccinepligt-fra-marts-nu-toever-han-mens-tvivlen-spreder> 

 

UDLANDI DAG KL. 05:50

 <https://www.dr.dk/nyheder/udland/olaf-scholz-varslede-tysk-vaccinepligt-fra-marts-nu-toever-han-mens-tvivlen-spreder> Olaf Scholz varslede tysk vaccinepligt fra marts: Nu tøver han, mens tvivlen spreder sig i hans regering

 <https://www.dr.dk/nyheder/politik/heunicke-forventer-kunne-lempe-restriktioner-snart> 

 

POLITIKI GÅR KL. 18:19

 <https://www.dr.dk/nyheder/politik/heunicke-forventer-kunne-lempe-restriktioner-snart> Heunicke forventer at kunne lempe restriktioner snart

 <https://www.dr.dk/sporten/tennis/djokovic-erkender-brod-isolationsregler-under-coronasmitte> 

 

TENNISI DAG KL. 06:11

 <https://www.dr.dk/sporten/tennis/djokovic-erkender-brod-isolationsregler-under-coronasmitte> Djokovic erkender: Brød isolationsregler under coronasmitte

 <https://www.dr.dk/nyheder/regionale/syd/efterskoler-masseaflyser-skirejser-til-oestrig-eleverne-mangler-tredje> 

 

SYD- OG SØNDERJYLLANDI GÅR KL. 20:42

 <https://www.dr.dk/nyheder/regionale/syd/efterskoler-masseaflyser-skirejser-til-oestrig-eleverne-mangler-tredje> Efterskoler masseaflyser skirejser til Østrig: Eleverne mangler tredje vaccinestik

 <https://www.dr.dk/nyheder/indland/masser-af-tomme-stole-i-vaccinecentre-lige-nu-er-der-mere-end-535000-ikke-bookede> 

 

INDLANDI GÅR KL. 20:40

 <https://www.dr.dk/nyheder/indland/masser-af-tomme-stole-i-vaccinecentre-lige-nu-er-der-mere-end-535000-ikke-bookede> Masser af tomme stole i vaccinecentre: Lige nu er der mere end 535.000 ikke-bookede tider

 <https://www.dr.dk/nyheder/indland/forskere-er-foerste-gang-lykkedes-med-transplantere-et-svinehjerte-til-et-menneske> 

 

INDLANDI GÅR KL. 20:40

 <https://www.dr.dk/nyheder/indland/forskere-er-foerste-gang-lykkedes-med-transplantere-et-svinehjerte-til-et-menneske> Forskere er for første gang lykkedes med at transplantere et svinehjerte til et menneske

 <https://www.dr.dk/nyheder/indland/stoevet-paragraf-tages-i-brug-foerste-gang-i-40-aar-mod-den-faengslede-spionchef> 

 

INDLANDI GÅR KL. 18:20

 <https://www.dr.dk/nyheder/indland/stoevet-paragraf-tages-i-brug-foerste-gang-i-40-aar-mod-den-faengslede-spionchef> Støvet paragraf tages i brug for første gang i 40 år mod den fængslede spionchef

 <https://www.dr.dk/nyheder/indland/eksperter-vi-skal-til-se-paa-corona-som-en-almindelig-saesoninfluenza> 

 

INDLANDI GÅR KL. 18:10

 <https://www.dr.dk/nyheder/indland/eksperter-vi-skal-til-se-paa-corona-som-en-almindelig-saesoninfluenza> Eksperter: 'Vi skal til at se på corona som en almindelig sæsoninfluenza' 

 <https://www.dr.dk/nyheder/indland/vejle-kommune-har-forsoegt-presse-kvinde-til-abort-det-er-langt-over-graensen> 

 

INDLANDI GÅR KL. 10:54

 <https://www.dr.dk/nyheder/indland/vejle-kommune-har-forsoegt-presse-kvinde-til-abort-det-er-langt-over-graensen> Vejle Kommune har forsøgt at presse kvinde til abort: 'Det er langt over grænsen'

Gå til forsiden af dr.dk <https://www.dr.dk/> 

*	 

o    NYHEDER <https://www.dr.dk/nyheder> 

o    SENESTE NYT <https://www.dr.dk/nyheder> 

o    REGIONALT <https://www.dr.dk/nyheder/regionale> 

o    SPORT <https://www.dr.dk/sporten> 

o    VEJRET <https://www.dr.dk/nyheder/vejret> 

o    ULTRA NYT <https://www.dr.dk/ultra/ultra-nyt-nyheder-til-boern> 

*	 

o    TV  <https://www.dr.dk/drtv/> & RADIO

o    TV-GUIDE <https://www.dr.dk/drtv/tv-guide?channel_group=all> 

o    TV-PROGRAMMER <https://www.dr.dk/drtv/kategorier> 

o    SE LIVE-TV <https://www.dr.dk/drtv/kanal/20875> 

o    BONANZA <https://www.dr.dk/bonanza> 

o    ULTRA <https://www.dr.dk/drtv/ultra> 

o    RAMASJANG <https://www.dr.dk/drtv/ramasjang> 

o    HØR RADIO <https://www.dr.dk/lyd> 

*	 

o    SERVICES <https://www.dr.dk/service> 

o    MIN DR KONTO <https://www.dr.dk/konto/> 

o    APPS <https://www.dr.dk/service/drs-apps> 

o    TILGÆNGELIGHED <https://www.dr.dk/service/tilgaengelighed> 

o    NYHEDSBREVE <https://www.dr.dk/nyheder/nyhedsbreve/tilmelding> 

o    HJÆLP <https://dr.custhelp.com/> 

o    DR OG DINE DATA <https://www.dr.dk/om-dr/dr-og-dine-data> 

o    BØRN <https://www.dr.dk/boern> 

o    ULTRA <https://www.dr.dk/ultra> 

o    DR LÆR <https://www.dr.dk/dr-laer> 

*	 

o    OM DR <https://www.dr.dk/om-dr> 

o    NYT FRA DR <https://www.dr.dk/om-dr> 

o    JOB I DR <https://www.dr.dk/om-dr/job> 

o    PRESSE <https://www.dr.dk/presse> 

o    DR KONCERTHUSET <https://drkoncerthuset.dk/> 

o    VILKÅR PÅ DR.DK <https://www.dr.dk/om-dr/vilkaar-paa-drdk> 

o    ETIK OG RETTELSER <https://www.dr.dk/etik-og-rettelser> 

o    PRIVATLIVSPOLITIK <https://www.dr.dk/om-dr/dr-og-dine-data> 

*	 <https://www.pressenaevnet.dk/> Vi tager ansvar for indholdet og er tilmeldt Pressenævnet

 <https://goo.gl/maps/B3fi5QGuiSt> DR
 <https://goo.gl/maps/B3fi5QGuiSt> EMIL HOLMS KANAL 20
 <https://goo.gl/maps/B3fi5QGuiSt> 0999 KØBENHAVN C
 
 <tel:35203040> TLF. 35 20 30 40

 <https://dr.custhelp.com/> KONTAKT DR

 

 

Venlig hilsen

 

Oda 

 

-- 
Teknikfritid mailing list
Teknikfritid at blindkom.dk
http://blindkom.dk/mailman/listinfo/teknikfritid_blindkom.dk

-------------- næste del --------------
En HTML-vedhæftning blev fjernet...
URL: <http://blindkom.dk/pipermail/teknikfritid_blindkom.dk/attachments/20220112/6f880934/attachment.html>
-------------- næste del --------------
En vedhæftet fil der ikke var tekst, er blevet fjernet...
Navn: image001.jpg
Type: image/jpeg
Størrelse: 61316 bytes
Beskrivelse: ikke tilgængelig
URL: <http://blindkom.dk/pipermail/teknikfritid_blindkom.dk/attachments/20220112/6f880934/attachment.jpg>
-------------- næste del --------------
En vedhæftet fil der ikke var tekst, er blevet fjernet...
Navn: image002.jpg
Type: image/jpeg
Størrelse: 63462 bytes
Beskrivelse: ikke tilgængelig
URL: <http://blindkom.dk/pipermail/teknikfritid_blindkom.dk/attachments/20220112/6f880934/attachment-0001.jpg>
-------------- næste del --------------
En vedhæftet fil der ikke var tekst, er blevet fjernet...
Navn: image003.jpg
Type: image/jpeg
Størrelse: 62179 bytes
Beskrivelse: ikke tilgængelig
URL: <http://blindkom.dk/pipermail/teknikfritid_blindkom.dk/attachments/20220112/6f880934/attachment-0002.jpg>
-------------- næste del --------------
En vedhæftet fil der ikke var tekst, er blevet fjernet...
Navn: image004.jpg
Type: image/jpeg
Størrelse: 34791 bytes
Beskrivelse: ikke tilgængelig
URL: <http://blindkom.dk/pipermail/teknikfritid_blindkom.dk/attachments/20220112/6f880934/attachment-0003.jpg>
-------------- næste del --------------
En vedhæftet fil der ikke var tekst, er blevet fjernet...
Navn: image005.jpg
Type: image/jpeg
Størrelse: 21423 bytes
Beskrivelse: ikke tilgængelig
URL: <http://blindkom.dk/pipermail/teknikfritid_blindkom.dk/attachments/20220112/6f880934/attachment-0004.jpg>
-------------- næste del --------------
En vedhæftet fil der ikke var tekst, er blevet fjernet...
Navn: image006.jpg
Type: image/jpeg
Størrelse: 33918 bytes
Beskrivelse: ikke tilgængelig
URL: <http://blindkom.dk/pipermail/teknikfritid_blindkom.dk/attachments/20220112/6f880934/attachment-0005.jpg>
-------------- næste del --------------
En vedhæftet fil der ikke var tekst, er blevet fjernet...
Navn: image007.jpg
Type: image/jpeg
Størrelse: 24714 bytes
Beskrivelse: ikke tilgængelig
URL: <http://blindkom.dk/pipermail/teknikfritid_blindkom.dk/attachments/20220112/6f880934/attachment-0006.jpg>
-------------- næste del --------------
En vedhæftet fil der ikke var tekst, er blevet fjernet...
Navn: image008.jpg
Type: image/jpeg
Størrelse: 37636 bytes
Beskrivelse: ikke tilgængelig
URL: <http://blindkom.dk/pipermail/teknikfritid_blindkom.dk/attachments/20220112/6f880934/attachment-0007.jpg>
-------------- næste del --------------
En vedhæftet fil der ikke var tekst, er blevet fjernet...
Navn: image009.jpg
Type: image/jpeg
Størrelse: 18434 bytes
Beskrivelse: ikke tilgængelig
URL: <http://blindkom.dk/pipermail/teknikfritid_blindkom.dk/attachments/20220112/6f880934/attachment-0008.jpg>
-------------- næste del --------------
En vedhæftet fil der ikke var tekst, er blevet fjernet...
Navn: image010.jpg
Type: image/jpeg
Størrelse: 13599 bytes
Beskrivelse: ikke tilgængelig
URL: <http://blindkom.dk/pipermail/teknikfritid_blindkom.dk/attachments/20220112/6f880934/attachment-0009.jpg>
-------------- næste del --------------
En vedhæftet fil der ikke var tekst, er blevet fjernet...
Navn: image011.jpg
Type: image/jpeg
Størrelse: 30219 bytes
Beskrivelse: ikke tilgængelig
URL: <http://blindkom.dk/pipermail/teknikfritid_blindkom.dk/attachments/20220112/6f880934/attachment-0010.jpg>
-------------- næste del --------------
En vedhæftet fil der ikke var tekst, er blevet fjernet...
Navn: image012.jpg
Type: image/jpeg
Størrelse: 30473 bytes
Beskrivelse: ikke tilgængelig
URL: <http://blindkom.dk/pipermail/teknikfritid_blindkom.dk/attachments/20220112/6f880934/attachment-0011.jpg>
-------------- næste del --------------
En vedhæftet fil der ikke var tekst, er blevet fjernet...
Navn: image013.jpg
Type: image/jpeg
Størrelse: 43107 bytes
Beskrivelse: ikke tilgængelig
URL: <http://blindkom.dk/pipermail/teknikfritid_blindkom.dk/attachments/20220112/6f880934/attachment-0012.jpg>


Mere information om maillisten Teknikfritid.