[Pc-listen] Positivt nyt fra NVDA

Thomas Byskov Dalgaard tbdlist at coolfortheblind.dk
Lør Feb 3 23:59:24 CET 2024


Hej Brian!

Jeg tror der her må og skal ske et paradigmeskifte hvis vi skal følge med tiden og udviklingen. Jeg forstår til fulde dit synspunkt, men jeg er bange for at det var noget man blev lullet i søvn med, da blinde gik fra DOS til Windows. Mit største problem da jeg var fuldtids Windowsbruger var, at jeg reelt ikke kunne bistå en seende, fordi jeg ikke havde nogen visuel forståelse af, hvordan et vindue var opbygget. Det betød megen gætværk og tålmod fra begge parters side. Jeg ville bedre kunne klare opgaven i dag hvis objekt navigation havde været en reel ting den gang. Men det er en svær nød at knække. Det indrømmer jeg blankt.
Det er (efter min opfattelse) blevet så væsentligt på computerne at man forstår denne hierarkiske opbygning hvis man vil forstå hvordan et program er opbygget. Her synes jeg som nævnt at NVDA rammer bedre end JAWS. Jeg savner lidt noget bedre dokumentation omkring deres cursore både pædagogisk og teknisk.
Resultatet er, at jeg efter mange forsøg har opgivet touch-markørens navigation vha. mit tastatur, fordi jeg kastes ind og ud af diverse grupper uden nogen form for overblik.

Jeg har ikke selv testet med Outlook og NVDA, men jeg håber da at objekt navigation fungerer som det skal, og at man som blind ikke kastes rundt, som jeg oplever at blive det med JAWS.
Jeg var også frustreret over objekt navigation, og jeg tror jeg holder meget af det fordi jeg tog mig tiden til at lære, hvordan strukturen er opbygget, hvilket jeg har gjort via Mac OS. Her kalder man ganske vist tingene noget andet, men principperne er faktisk de samme.
Jeg ser bare flere og flere steder hvor Jawsmarkøren ikke virker og hvor touchmmarkøren må overtage, og så begynder jeg at komme i vanskeligheder, fordi jeg ikke har fundet løsningen på, hvordan jeg bevæger mig rundt, når det virkelig gælder.
Men jeg skal have leget mere med den, og måske skal der graves i dokumentationen til såvel NVDA som JAWS, så jeg kan blive mere opdateret. Det er jo ikke så ofte man bruger disse funktioner, men de kan virkelig være uundværlige.

Mange hilsener Thomas 

> Den 22. jan. 2024 kl. 09.00 skrev Brian Hovmand Olesen via Pc-listen <pc-listen at blindkom.dk>:
> 
> Hej Thomas
> Ok nej sådan har jeg det slet ikke med jawsmarkøren.
> Jeg er ligeglad med, hvilket objekt en knap eller funktion tilhører bare jeg kan se og finde den.
> Det er rigtigt, at nogle programmer ikke fungerer med JawsCursoren, men så er det nok også begrænset, hvor godt objektnavigering fungerer.
> Men der, hvor det faktisk fungerer og har lige tjekket at det gør det f.eks. her i Outlook får du et super godt billede af, hvad der sker på skærmen og skal ikke interagerer med alt muligt for overhovedet at få denne information.
> 
> Brian
> 
> Fra: Pc-listen <pc-listen-bounces at blindkom.dk <mailto:pc-listen-bounces at blindkom.dk>> På vegne af Thomas Byskov Dalgaard via Pc-listen
> Sendt: 21. januar 2024 22:20
> Til: "når du lige har brug for det. Denne liste omhandler alt hvad der rør sig når man har en computer. Her sidder mange rigtig dygtige og erfarne pc-brugere klar til at hjælpe og inspirere" <pc-listen at blindkom.dk <mailto:pc-listen at blindkom.dk>>
> Cc: Thomas Byskov Dalgaard <tbdlist at coolfortheblind.dk <mailto:tbdlist at coolfortheblind.dk>>
> Emne: Re: [Pc-listen] Positivt nyt fra NVDA
> 
> Hej Brian!
> 
> Hvordan er Jawsmarkøren let at bruge? Jeg har svært ved at danne mig et fornuftigt, visuelt billede af skærmen, når markøren vil vise mig en linje ad gangen.
> Oftest synes jeg at den på Windows 10-maskiner oftest intet kan se. Alt er blankt, og jeg må arbejde med touch-cursoren i den udstrækning den nu vil lade mig finde rundt på skærmbilledet. Her kunne jeg ønske mig at man benyttede sig mere af NVDA-metoden med objektnavigation. Det kræver noget pædagogisk tænkning, men har man snuset til Mac med VoiceOver, så forstår man virkelig måden deres system virker på. Desværre er der nogle gange nogle udfordringer, fordi objekterne ikke altid grupperes og beskrives så man får den samme intuitive fornemmelse som hos Apple, men man er bestemt godt på vej.
> 
> Mange hilsener Thomas 
> 
> 
> 
>> Den 7. jan. 2024 kl. 18.42 skrev Brian Hovmand Olesen via Pc-listen <pc-listen at blindkom.dk <mailto:pc-listen at blindkom.dk>>:
>> 
>> Hej Thomas
>> Nej jeg mener jawsmarkøren. Touch-cursoren minder mest om at svirpe på en telefon.
>> Du bruger den sammen med piletasterne højre og venstre og så klikker du med enter.
>> 
>> Brian
>> 
>> Fra: Pc-listen <pc-listen-bounces at blindkom.dk <mailto:pc-listen-bounces at blindkom.dk>> På vegne af Thomas Byskov Dalgaard via Pc-listen
>> Sendt: 7. januar 2024 14:08
>> Til: pc-listen at blindkom.dk <mailto:pc-listen at blindkom.dk>
>> Cc: Thomas Byskov Dalgaard <tbdlist at coolfortheblind.dk <mailto:tbdlist at coolfortheblind.dk>>
>> Emne: Re: [Pc-listen] Positivt nyt fra NVDA
>> 
>> Hej Brian!
>> 
>>> Ville bare ønske, at de havde noget som var lige så let at bruge som jawsmarkøren.
>> 
>> Mener du touch-cursoren? Hvis du gør så bøvler jeg godt nok meget med den, fordi jeg ikke kan gennemskue dens logik. Det kan jeg derimod med objekt navigation i NVDA.
>> 
>> Mange hilsener Thomas 
>>> Den 21. dec. 2023 kl. 11.12 skrev Brian Hovmand Olesen via Pc-listen <pc-listen at blindkom.dk <mailto:pc-listen at blindkom.dk>>:
>>> 
>>> Hejsa
>>> Der er virkelig gang i udviklingen af NVDA.
>>> Den første beta af 2024 er netop udkommet og noget af det vi kan se frem til i starten af næste år er en funktion til Firefox, hvor vi igen kan få hele informationen fra hjemmesider med, når vi markerer den og kopierer det til udklipsholder. Det har før kun været tekstrepresentationen men nu bliver det også muligt i Firefox at få billeder links osv med.
>>> Virkelig fedt.
>>> Og så er der som sædvanligt en masse andre fornuftige forbedringer og flytten lidt rundt med ting.
>>> Det bliver f.eks. muligt at installere flere addons samtidigt fra tilføjelsescentret.
>>> Jeg er virkelig blevet fan af NVDA. Ville bare ønske, at de havde noget som var lige så let at bruge som jawsmarkøren.
>>> Men ellers er jeg imponeret over, hvor meget NVDA faktisk er bedre til end jaws.
>>> 
>>> Brian
>>> -- 
>>> Pc-listen postliste
>>> Pc-listen at blindkom.dk <mailto:Pc-listen at blindkom.dk>
>>> Følgende side er listens side, hvor du blandt andet kan framelde dig, få tilsendt din adgangskode og sætte listen på pause, hvis du er på ferie i længere tid.
>>> http://blindkom.dk/mailman/listinfo/pc-listen_blindkom.dk
>> 
>> 
>> -- 
>> Pc-listen postliste
>> Pc-listen at blindkom.dk <mailto:Pc-listen at blindkom.dk>
>> Følgende side er listens side, hvor du blandt andet kan framelde dig, få tilsendt din adgangskode og sætte listen på pause, hvis du er på ferie i længere tid.
>> http://blindkom.dk/mailman/listinfo/pc-listen_blindkom.dk
> 
> 
> -- 
> Pc-listen postliste
> Pc-listen at blindkom.dk <mailto:Pc-listen at blindkom.dk>
> Følgende side er listens side, hvor du blandt andet kan framelde dig, få tilsendt din adgangskode og sætte listen på pause, hvis du er på ferie i længere tid.
> http://blindkom.dk/mailman/listinfo/pc-listen_blindkom.dk

-------------- næste del --------------
En HTML-vedhæftning blev fjernet...
URL: <http://blindkom.dk/pipermail/pc-listen_blindkom.dk/attachments/20240203/12ab8fc6/attachment-0001.htm>


Mere information om maillisten Pc-listen.