[Teknik og fritid] Spies' Piger

Heidi Madsen balihund at gmail.com
Søn Aug 21 16:46:11 CEST 2022


Hold nu op!!
Manden har været død og begravet i snart 38 år.
Mange kvinder stod i kø for at komme ind i hans nærmeste cirkler.
Men når man får viftet tilstrækkeligt mange af de lange sedler om næsen, så kan man gå med til mangt og meget.
Hvad med at beskæftige sig med nogle levende mænd i stedet for.
Jeg er ved at være træt af den her omvendte Me Too.
Det er kun sensationsjournalistik og ikke en skid andet.
Lad os nu komme videre for pokker da.
Hilsen Heidi.
> Den 21. aug. 2022 kl. 16.14 skrev Hans Mikkelsen via Teknikfritid <teknikfritid at blindkom.dk>:
> 
> Spies' Piger
> 
>  
> 
> Simon Spies var en af Danmarks rigeste mænd i 1970’erne
> Han var berømt for sin excentriske livsstil og for sin glæde for unge piger
> Nu fortæller tidligere ansatte, at han også betalte for at have sex med de unge piger i firmaet
> For flere af dem havde forholdet til Simon Spies dystre konsekvenser, viser ny dokumentar
> Spies’ piger
> Simon Spies havde alt det, den almindelige dansker kunne drømme om dengang i 1960’erne, 70’erne og 80’erne.
> 
> En svimlende formue, magt og en charme og karisma, der kunne forblænde snart sagt alle og enhver i det danske land.
> 
> Han var altid omgivet af et harem af kvinder, og så var han kendt for at sige sin mening, lige meget hvor kontroversiel den måtte være:
> “Tag fra de fattige, og giv til de rige – og landet bliver rigere. Tag fra de rige, og giv til fattige – og landet bliver fattigere. De fattige har det jo med at klatte pengene væk.”
> Simon Spies
> Mange elskede den fascinerende levemand med den ekstravagante og provokerende livsstil, hvis liv de kom helt tæt på i ugebladene.
> <image001.jpg>
> 
> Danskerne kom nærmest med Simon Spies ind under dynen, når medierne skrev om hans sexliv. Her er det en artikel fra Ekstra Bladet fra august 1972.
> Det var blandt andet takket være Simon Spies, at hr og fru Danmark kunne komme på charterrejser, og at hoteller på Mallorca blev næsten lige så tilgængelige som sommerhuse ved Vesterhavet for den danske middelklasse.
> 
> På den spanske ferieø kunne danskerne for en kort feriestund glemme alt om oliekrise, skattetryk og arbejdsløshed - og i stedet muntre sig til vilde grisefester med billig rødvin i litervis og sangria ad libitum.
> 
> Det var helt i tidens ånd på den måde at slå sig løs. Og ikke mindst i Simon Spies’ ånd.
> 
> Men Simon Spies' kontroversielle og til tider ekstreme holdninger gjaldt ikke kun de fattiges manglende økonomiske evner, og hans udskejelser var ikke bare muntre fester. Simon Spies havde en særlig tilgang til tingene. Også når det drejede sig om kvinder og sex.
> ”Det kan godt være, at man ikke kan købe kærlighed for penge – men man kan købe noget, der ligner til forveksling.”
> Simon Spies
> <image002.jpg>
> Netop fordi Spies ofte kom med den slags bramfri udtalelser, var der tilsyneladende ikke mange, der lagde noget særligt i dem. Eller for den sags skyld tænkte på de mange kvinder, han rent faktisk købte "kærlighed" af.
> 
> Eller, mere korrekt, de mange piger, han købte "kærlighed" af. De fleste var mellem 15 og 18 år gamle, fortæller flere tidligere ansatte, der arbejdede tæt sammen med Simon Spies.
> 
> Når det gjaldt sex, sad pengene ifølge Spies’ omgivelser løst på rigmanden. Men der var også andre ting, han gerne betalte for.
> 
> Flere af hans tidligere ansatte og nære venner fortæller i en ny dokumentarserie, at Simon Spies også tilbød kvinder og unge piger penge for at få lov til at bruge vold mod dem. I nogle tilfælde var der tale om et større beløb på mellem 10.000 og 35.000 kroner, hvis han kunne få lov til at brække kvindernes eller pigernes arm, fortæller tidligere ansatte.
> “Penge giver større magt, større mulighed for at gøre, hvad man har lyst til. Større mulighed for at udtrykke sin personlighed eller for at lege med kostbart legetøj, eller hvad man vil kalde det. Og det er da vældig sjovt.”
> Simon Spies
> De unge piger, som Simon Spies ifølge kilderne betalte for at have sex med, kaldte han for morgenbolledamer, så det gjorde alle andre også. Aviserne, sladderbladene, pornobladene, alle.
> <image003.jpg>
> 
> Morgenbolledamer-begrebet blev opfundet af Spies selv. Og alle tog det til sig. Både “damerne”, medierne og danskerne.
> Spies var helt åbenlyst og offentligt sammen med de meget unge piger. Det kunne han blandt andet, fordi begreber som MeToo og grooming slet ikke var opfundet dengang.
> 
> I dag tænker vi måske i højere grad end tidligere udnyttelse frem for frisind, når en velhavende mand op gennem både 50- og 60-årsalderen betalte unge piger for at dyrke sex med ham.
> <image004.jpg>
> “Jeg skulle have sex med Simon, når han havde lyst.”
> Charlotte Nielsen - tidligere morgenbolledame
> “Da jeg er 14 år gammel, kommer jeg helt tilfældigt i en situation, hvor jeg møder Simon Spies. Og han tilbyder mig 10.000, hvis jeg vil dyrke sex med ham.”
> Elise Andersen - fik 10.000 kr. for at tilbringe en nat med Spies som 14-årig. Ifølge Elise Andersen kendte Simon Spies dog ikke hendes alder
> “Det var almindelig kendt, at de blev betalt for at være … jeg vil ikke sige sexslaver, men at de var til rådighed for Simon i de lyster, han nu havde.”
> Ken Richter - Simon Spies' tidligere privatchauffør
> “De var børn. De var sexredskaber. De var adspredelse. De var - i kraft af deres alder eller intellekt eller mangel på samme - bare adspredelse.”
> Lise Lotte Breeden - tidligere direktørlærling i Spies Rejser
> Og det er først i dagens Danmark, vi stiller spørgsmålstegn ved, at direktøren på en af landets mest succesrige arbejdspladser kunne få lov at fortælle om sin firmapolitik og sit kvindesyn på landsdækkende tv således:
> <image005.png>
> 
> Simon Spies stillede gerne op til DR. Her er det tv-programmet “Unge Spør” fra 1981, hvor seks unge journalistelever stillede spørgsmål til rejsekongens private liv.
> I dokumentarserien “Spies og morgenbolledamerne” fortæller 15 personer om deres forhold til Simon Spies, mens flere end 200 har været kontaktet i forbindelse med arbejdet med programmerne.
> 
> 
> De fortæller om, hvordan Simon Spies brugte unge piger. Og hvordan mange i Spies-koncernen kendte til det. Men ingen gjorde noget. En omgang med unge piger, som Spies Rejser i dag tager “skarpt afstand fra”.
> <image006.jpg>
> 
> Simon Spies til sit eget polterabend forud for brylluppet med Janni Spies i 1983. Det var vennen Carl Bjerredahl, der arrangerede det i samarbejde med Spies selv. Og det endte med, at Spies og 60 gæster fløj landet rundt i et ombygget jetfly.
> Skulle altid være klar til sex
> “Jeg gider sgu ikke være sammen med nogen, der er over 20 år. Man kan jo mærke på deres hud, at de er blevet for gamle. Når de er helt unge, er de så bløde at røre ved.”
> Simon Spies
> Morgenbolledamer var en del af kulturen omkring Simon Spies. Det er dog en overdrivelse at kalde dem for “damer”. For der var tale om unge piger, som ifølge kilderne yderst sjældent var over 18 år.
> 
> Morgenbolledamerne havde efter sigende fået deres navn, fordi de skulle bage boller til Simon Spies om morgenen. Men ifølge Charlotte Nielsen, der startede som piccoline i Spies Rejser og efterfølgende blev udvalgt som morgenbolledame, var der én altoverskyggende opgave i det ansættelsesforhold:
> “Du blev ansat i sekretariatet. Og der blev det lagt sådan ud, at du ikke skulle søge jobbet, hvis du ikke var klar til at sprede ben. Det fik vi at vide personligt, inden vi blev ansat. At hvis vi ikke ville gå i seng med ham, skulle vi ikke søge det job.”
> Charlotte Nielsen - tidligere morgenbolledame
> <image007.jpg>
> 
> Charlotte Nielsen fortæller, at hun flere gange sagde nej tak til Simon Spies’ tilbud om at blive morgenbolledame. Til sidst blev de ekstra penge, den dyre pels og det fine Rolex ur dog for fristende for den unge pige, som endte med at takke ja.
> Der var dog også rent praktiske arbejdsopgaver i den officielle jobbeskrivelse. Det kunne være at lægge tøj frem til Simon Spies, vaske hans hår, tørre ham på ryggen og spille tennis med ham.
> <image008.jpg>
> 
> Ifølge Charlotte Nielsen skulle pigerne være klar til at gå i seng med Simon Spies, hvis de ville være morgenbolledamer. Billedet her viser rejsekongens gigantiske dobbeltseng i villaen i Rungsted.
> Den slags mere huslige opgaver var dog kun en mindre del af arbejdsbyrden, fortæller Maja Lüchau. Hun blev ansat som piccoline i Spies Rejser i 1978 og valgte ikke at tage imod tilbuddet om at stige i løngraderne som morgenbolledame. Fordi hun godt vidste, hvad deres reelle funktion var:
> “De skulle se yndige ud. Og så skulle de gå i seng med ham, når han ville det.”
> Maja Lüchau - tidligere piccoline i Spies Rejser
> <image009.jpg>
> 
> Maja Lüchau havde en drøm om at komme ind i rejsebranchen. Den drøm gik i opfyldelse i 1978, da hun blev ansat i Spies Rejser.
> Det kendte Charlotte Nielsen alt til. Hun fortæller, at det var mere end et fuldtidsarbejde at være morgenbolledame for Simon Spies.
> Simon Spies havde gennem tiden forskellige frisurer. Når håret var langt, var det bekvemt at have morgenbolledamer til at vaske og rede det. Her er DR med i Villa Fjolle i 1970.
> “Når man er morgenbolledame, står du til rådighed for Simon Spies 24 eller 27 timer i døgnet. Du skal ikke have et liv ved siden af. Det er der ikke tid eller plads til i hans verden. Han ejede din røv.”
> Charlotte Nielsen - tidligere morgenbolledame
> Lise Lotte Breeden var i halvandet år ansat som direktørlærling i Spies-koncernen. Opgaven lød, at hun blot skulle suge til sig og lære om Spies-koncernen. Hun fik dog meget andet end indsigt i forretningsgang og salgsstrategier. Hun lærte om Spies’ piger:
> “De er ikke hans elskerinder. De er ikke hans veninder. De har ikke status som hunde. De har nærmest status som kaniner. Sådan nogle man kan tage ud af et bur, “åh hvor er den blød og lækker”, og så sætte den ind i buret igen og trække en anden frem en anden gang.”
> Lise Lotte Breeden - tidligere direktørlærling i Spies Rejser
> Kontant afregning for et lille knald
> Men hvad fik de unge piger til at være sammen med en mand, der var helt op til 30-40 år ældre end dem selv?
> 
> Svaret er ifølge flere tidligere ansatte enkelt: Penge. Og gaver i form af pelse, smykker, dyrt tøj og rejser rundt i hele verden på første klasse.
> ”Jeg tjener kun 11 kroner per rejse, jeg sælger, men det bliver jo også til en del, når jeg sælger en million rejser om året.”
> Simon Spies
> Flere af Simon Spies’ tidligere ansatte fortæller samstemmende, at det nemlig var en helt særlig gruppe af piger, som blev en del af det, som flere beskrev som “Simons harem”.
> <image010.jpg>
> 
> Simon Spies og hans morgenbolledamer optrådte i både i aviser, ugeblade og de endnu mere kulørte blade. Her er det pornobladet Ugens Rapport, der forsøger at sælge blade i en annonce i Ekstra Bladet fra 6. januar 1975.
> Lise Lotte Breeden var gennem sin stilling som direktørlærling i kontakt med flere af de unge piger. Hun vurderer, at pigerne i gennemsnit var 16 år og typisk kom fra ikke særligt velfungerende hjem:
> “De kom fra hjem med forældre, der heller ikke var uddannede. Og det her var en stor chance for dem til at shine.”
> Lise Lotte Breeden - tidligere direktørlærling i Spies Rejser
> <image011.jpg>
> Spies’ private tennistræner dengang, Ole Monberg, var heller ikke i tvivl om, at det var en helt ny verden, der åbnede sig for de unge piger:
> “De havde aldrig oplevet luksus. Mange af dem kom fra lidt små kår, hvor penge ikke var noget, man snakkede om, men noget man brugte.”
> Ole Monberg - Simons Spies' tidligere private tennistræner
> Og Ken Richter, der i sit hverv som Simon Spies’ privatchauffør flere gange kørte med unge piger, som skulle besøge Spies, havde ligeledes et indtryk af pigernes baggrund:
> “De kom måske fra hjem, hvor de ekstra penge, som de kunne tjene her, kunne være med til at gøre lidt gavn.”
> Ken Richter - Simons Spies' tidligere privatchauffør
> For der blev på intet tidspunkt lagt skjul på overfor morgenbolledamerne, at de kunne tjene ekstra penge ved at servicere Simon Spies seksuelt.
> 
> Simon Spies havde da også altid kontanter på sig. Og ifølge Spies’ private ven og tidligere informationschef i Spies Rejser, Carl Bjerredahl, var der et helt særligt aflønningssystem, så de unge piger kunne supplere deres grundløn.
> “Hvis det blev krydret med et lille knald, så var der omgående afregning på det.”
> Carl Bjerredahl - ven til Simon Spies
> Mellem 10.000 og 35.000 kroner for at høre knækket, når en arm brækker
> “Et lille knald” var dog ikke det eneste, der kunne give de unge piger ekstra penge på lommen.
> 
> Simon Spies havde ifølge flere af sine nærmeste venner og ansatte også andre mere grænseoverskridende lyster. Som for de involverede var ganske omkostningsfulde, men som Spies formåede at få tilfredsstillet ved hjælp af penge.
> ”Jeg har ingen laster, kun lyster.”
> Simon Spies
> Ifølge Charlotte Nielsen var det alment kendt blandt Spies’ piger, at man kunne tjene 10.000 kroner, hvis man lod ham gøre fysisk skade på sig. Det kunne både være tæsk, der efterlod kvinden med blå mærker over hele kroppen. Eller, som Charlotte Nielsen beskriver, i mere ekstreme tilfælde at få lov til at brække armen på hende.
> “Han skulle jo overskride grænser. Sådan var Simon. Han var ekstremt grænse­overskridende.”
> Charlotte Nielsen - tidligere morgenbolledame
> <image012.jpg>
> Charlotte Nielsen fortæller, at hun takkede nej, da hun fik tilbudt at få brækket sin arm mod betaling. Men hun kender til i hvert fald én, der sagde ja.
> “Det er voldsomt, men folk ville gøre hvad som helst for penge.”
> Charlotte Nielsen - tidligere morgenbolledame
> Men hun er ikke den eneste, der har oplevet Spies’ mere ekstreme sider. Simon Spies' tidligere privatchauffør, Preben, der kun ønsker at optræde med sit fornavn, fortæller, hvordan han satte spørgsmålstegn ved, om hans chef virkelig mente, at han ville brække armen på et menneske. Preben fortæller, at Spies svarede:
> “Det kunne være sjovt at høre det knæk.”
> Også Carl Bjerredahl bekræfter, at Spies betalte for at få lov at slå kvinder. Sammen var de to venner hyppige gæster på den eksklusive stripklub Kakadu Bar.
> 
> Ifølge Carl Bjerredahl fik Spies stillet sine særlige behov hos escortpigerne.
> “Simon kunne godt lide en gang imellem at slå med en bøjle eller et eller andet. Og så sagde man, “av av av, hvor gør det ondt”. Og så var det overstået. Så fik man 10.000 kroner, og det var der jo mange, der gerne ville.”
> Carl Bjerredahl - ven til Simon Spies
> En af de kvinder, der arbejdede på Kakadu dengang, har dog en lidt anden udlægning af historien. Susanne Krage var selv ansat som escortpige, men undgik helst at komme for tæt på Spies, fordi hun ikke brød sig om den måde, han behandlede sine morgenbolledamer.
> “Han eksperimenterede med mennesker hele tiden. Han skulle prøve, hvor langt de ville gå.”
> Susanne Krage - tidligere escortpige på Kakadu
> Hun havde flere kolleger, som hun fortæller sagde ja til Spies’ tilbud - penge for tæv. Ifølge Susanne Krage var det mere end blot små tjat, der gjorde “av av av”. Det var decideret tæsk.
> Fra overdådig luksus til et liv på gaden
> I ugebladene lignede det en fest at være en del af Simon Spies’ liv.
> <image013.jpg>
> 
> I 1970 var Billed-Bladet inviteret med indenfor i Villa Fjolle. Det var Spies' sommerhus i Sverige, hvor alt lige fra selve huset til poolen var rundt. Selv sofaen var formet som en halvcirkel.
> Men det var ikke sådan, Charlotte Nielsen oplevede det. Hun fik det dårligere og dårligere rent psykisk, mens hun arbejdede som morgenbolledame. At skulle stå til rådighed døgnet rundt og hele tiden være klar til at opfylde Spies’ seksuelle behov, satte sig i hende.
> “Jeg havde glemt at tænke over regningen, der kom bagefter. Hvad jeg kunne leve med, og hvad jeg ikke kunne leve med.”
> Charlotte Nielsen - tidligere morgenbolledame
> <image014.jpg>
> Og da hun en dag sagde nej til sex med Simon Spies, fortæller hun, at hun blev kasseret.
> 
> For lige så pludseligt, man som ung pige blev udvalgt til morgenbolledame af direktøren selv, lige så hurtigt kunne man blive smidt ud af ham.
> 
> Det vidste morgenbolledamerne, og det vidste man også i Spies-koncernen, fortæller direktørlærlingen Lise Lotte Breeden.
> “Når de blev for gamle, de ville noget andet, eller de ikke var gode nok, så blev de jo bare skiftet ud med nogle andre.”
> Lise Lotte Breeden - tidligere direktørlærling i Spies Rejser
> Det kunne altså også være, hvis man sagde fra overfor Simon Spies. Som Charlotte Nielsen. Eller piccolinen Maja Lüchau, som afviste Spies, efter han havde raget på hende og ville have sex med hende. Hun blev frosset ud.
> “Jeg måtte ikke være med i bussen. Jeg måtte ikke sidde ved bordet og spise med det fine selskab. Jeg kunne sidde hos chaufførerne.”
> Maja Lüchau - tidligere piccoline i Spies Rejser
> En anden, der også oplevede Spies’ utilfredshed med at få et nej, var Heidi Kristensen. I en alder af 15 år blev hun ansat som piccoline i Spies Rejser, og hun blev kort tid efter morgenbolledame. På det tidspunkt flyttede hun ind i Simon Spies’ villa i Rungsted, og familien så hende nærmest ikke de næste tre år.
> <image015.jpg>
> 
> Heidi Kristensen var 15 år, da hun i 1977 blev ansat som piccoline i Spies Rejser.
> Ikke før Spies spurgte, om Heidi ville gifte sig med ham. Hun afviste frieriet, og så blev hun ifølge sin søster, Anika Barkan, smidt ud.
> 
> Heidi kom fra en socialt udsat arbejderfamilie. Hun havde brugt hele sin ungdom hos Spies, så da hun som 18-årig røg ud, havde hun intet at komme tilbage til. Hun blev afhængig af alkohol og stoffer og endte som prostitueret stiknarkoman på Vesterbro. I en alder af 25 år døde Heidi Kristensen af aids.
> <image016.jpg>
> 
> 19. december 1986 kunne Ekstra Bladet fortælle historien om Heidi Kristensen. Hun havde født en datter, som var smittet med hiv og døde ti måneder gammel. Året efter døde Heidi selv.
> Heidi var langt fra den eneste pige, det ikke gik godt for, da hun blev smidt ud af Simon Spies. Der var flere piger, det var hårdt for, fortæller Charlotte Nielsen. Og for flere havde det store konsekvenser. Pigerne kunne ikke vende tilbage til det liv, de forlod i deres tidlige ungdom.
> 
> Ifølge Charlotte Nielsen måtte morgenbolledamer ikke bevare deres venner, mens de var hos Spies, så deres netværk var blevet stærkt begrænset. De havde ikke længere noget sted at bo og skulle klare sig selv, og den udfordring var for flere af de unge piger for stor. De endte på gaden, hvor flere havnede i stofmisbrug. Det fortæller Charlotte Nielsen, som også selv blev misbruger.
> 
> Hun kom dog ud af misbruget med livet i behold. I modsætning til Heidi.
> Privatsekretæren sørgede for, at der var damer nok
> Lene Christensen sørgede som Simon Spies' privatsekretær for at holde styr på hans kalender og aftaler. Men ifølge flere tidligere ansatte var en af hendes opgaver derudover at køre ordningen med morgenbolledamerne.
> 
> Mange af de ansatte hos Spies og folk i Simon Spies’ omgangskreds kendte til morgenbolledamerne, deres alder og funktion og de mange kontanter. Det fortæller Lise Lotte Breeden, og Charlotte Nielsen kalder det “en del af rygraden på firmaet”. De to kvinder bakkes op af flere tidligere privatchauffører.
> 
> Men det var mere end viden, de ansatte højere oppe i koncernen havde. Ifølge en række kilder var de ligefrem med til at systematisere hele morgenbolledame-ordningen. Og der blev talt åbenlyst om det i firmaet.
> <image017.jpg>
> 
> Når pigerne blev ansat som morgenbolledame fik de blandt andet en pels. Den blev nærmest et kendetegn for dem. En morgenbolledame var en ung pige, som gik med pels og altid var tæt på Simon Spies.
> Formandens sekretariat var den højeste afdeling i Spies-koncernen. Chefen for afdelingen hed Lene Christensen, og hun var også var Spies’ betroede privatsekretær. Og hun kendte alt til ordningen. Det fortæller Helle Barslev, der blev ansat som piccoline i formandens sekretariat som 17-årig.
> “Jeg kunne ikke forstå, hvorfor der var nogen, der kom ud fra Simon og skulle have penge. Så spurgte jeg Lene, og hun sagde, at det var, fordi de havde været sammen med Simon.”
> Helle Barslev - tidligere piccoline i Spies Rejser
> Både Charlotte Nielsen og den tidligere privatchauffør Ken Richter siger også, at Lene Christensen spillede en stor rolle i hele arrangementet omkring morgenbolledamer. Hun var eksempelvis med til at sørge for, at der hele tiden var piger nok ansat.
> <image018.jpg>
> 
> Når Simon Spies søgte efter arbejdskraft, var det i landsdækkende aviser som Berlingske Tidende og Jyllands-Posten. Jobannoncerne efterspurgte blandt andet “kønne, kvikke, unge piger,” som var villige til at give afkald på “et normalt privatliv.”
> Også Spies’ store korps af privatchauffører blev brugt til mere end at køre Simon Spies rundt og fragte unge piger til ham. De stod blandt andet for aflønning af pigerne ved at dele kuverter med kontanter ud til dem. Det fortæller flere af de tidligere chauffører.
> 
> At ingen gjorde indsigelser eller stoppede Spies’ praksis med morgenbolledamerne, var der flere grunde til, fortæller en række tidligere ansatte i dag.
> 
> Der er dog især én grund, der går igen. Det fortæller tidligere piccoline Helle Barslev.
> “Simon var præsidenten. Jeg var 17, så for mig var han kongen. Den øverste chef. Og hvis du ikke makkede ret, var du også ude.”
> Helle Barslev - tidligere piccoline i Spies Rejser
> <image019.jpg>
> 
> Simon Spies var direktøren i firmaet. Og ifølge flere af hans tidligere ansatte stillede man ikke spørgsmål ved hans beslutninger eller hans gerninger.
> Simon Spies’ tidligere tennistræner Ole Monberg forklarer også, hvorfor han i hvert fald ikke gjorde noget for at stoppe Spies i at betale unge piger for sex.
> “Når du var meget tæt på Simon, var du lønnet af Simon, og så mente han, at han måtte gøre ting. Så måtte du acceptere det og sluge nogle kameler og lukke af for nogle ting. Det har jeg også gjort.”
> Ole Monberg - Simon Spies' tidligere private tennistræner
> Lise Lotte Breeden har også et bud på, hvordan en kendt mand som Simon Spies kunne gøre, som det passede ham.
> “Det er nok den tid, vi lever i i ‘70’erne. Hvor pornostjerner er internationale stjerner. Hvor alt er tilladt. Derfor falder det ikke så meget for brystet, som det ville gøre nu om dage, hvor vi har en helt anden opfattelse og en helt anden kultur.”
> Lise Lotte Breeden - tidligere direktørlærling i Spies Rejser
> <image020.jpg>
> 
> Spies Rejser blev grundlagt i 1956. Og selskabet med Spies i spidsen blev hurtigt en succes. Her ses han i 1967, i en af sine mange biler, og med nogle af sine mange unge kvindelige medarbejdere.
> Og så var han jo bare Danmarks Rejsekonge, som Carl Bjerredahl beskriver det. Sådan én havde lang snor:
> “Han var folkets mand. Folk elskede ham. En gang imellem gik han over stregen, men de tilgav ham, for han var Simon Spies.”
> Carl Bjerredahl - ven til Simon Spies
> <image021.jpg>
> 
> Simon Spies var en folkehelt i mange danskeres øjne. Og han opførte sig som én. Og lod sig hylde som én. Som her i 1981, hvor han kørte i karet gennem Københavns gader i anledning af sin 60 års fødselsdag.
> Den kloge narrede de mindre kloge
> Maja Lüchau og Charlotte Nielsen siger begge, at Simon Spies overtrådte deres grænser. De siger også, at de ved, at andre unge piger gik længere, end de egentlig ønskede. Og at livet som morgenbolledame hos Spies havde alvorlige konsekvenser, som for eksempel hos Heidi Kristensen. Men det er ikke alle, der mener, Spies kan klandres for det. Eller at han overhovedet gjorde noget forkert.
> 
> En af dem er Simon Spies’ gode ven, Carl Bjerredahl. Ifølge ham var pigerne helt okay med ordningen.
> “De så ikke på det, som I ser på det. De så på det som lettjente penge. Det var jo bare et lille knald.”
> Carl Bjerredahl - ven til Simon Spies
> En anden af dem, som i dag fortsat fastholder, at Simon Spies ikke bør kritiseres for hans brug af eksempelvis morgenbolledamer, er Inger Weile.
> <image022.jpg>
> 
> Inger Weile var som ung stuepige på Hotel Mercur. Hun mødte Simon Spies til en privat nytårsfest.
> Hun var fast kæreste med Spies, da hun var 18 år og han var 50. Og hun betragter stadig årene med Simon Spies som "de lykkeligste år" i hendes 69-årige liv. Også selvom han konstant var omgivet af sine morgenbolledamer, mens de var sammen.
> “Simon var ikke nem, men Simon var reel, og han var ærlig. Han har aldrig lovet mig, at han ikke ville gå med en anden.”
> Inger Weile - tidligere kæreste
> <image023.jpg>
> 
> Inger Weile var 18 år, og Simon Spies var 50, da de blev kærester. Der var aldrig penge mellem dem, fortæller Inger Weile.
> Og når folk i dag kritiserer Simon Spies for at betale unge piger for sex, så glemmer de, at alle pigerne, ifølge Inger Weile, gjorde det af fri vilje.
> “De kunne bare have sagt nej. Han tvang ikke nogen til noget.”
> Inger Weile - tidligere kæreste
> <image024.jpg>
> Hvis man spørger andre fra Spies’ omgangskreds dengang, siger flere af dem den dag i dag, at de unge piger var der frivilligt. Blandt andet Spies’ gode ven, Carl Bjerredahl:
> “Der var aldrig nogen, der blev tvunget til noget som helst.”
> Carl Bjerredahl - ven til Simon Spies
> Den holdning deler Maja Lüchau til dels. Men ikke fordi hun fritager Simon Spies for ansvar.
> “Han har jo ikke tvunget nogen til noget. Man kan sige, at den kloge narrer den mindre kloge.”
> Maja Lüchau - tidligere piccoline i Spies Rejser
> For selvom ingen blev tvunget til noget, var det ifølge den tidligere piccoline ikke i orden, at en 30-40 år ældre berømt og feteret mand med sin rigdom lokkede unge, uvidende piger til sex.
> 
> For magtbalancen mellem millionæren Spies og de unge piger fra udsatte hjem var så ulige, at det ikke var en rimelig situation at stille dem i. Uagtet at de ikke direkte blev tvunget til at dyrke sex med ham, mener blandt andre Charlotte Nielsen.
> “Vi var ekstremt unge i forhold til, hvad han forlangte af os. Når du er i den alder, er du så nem at påvirke, og du er sårbar.” 
> Charlotte Nielsen - tidligere morgenbolledame
> <image025.jpg>
> 
> To morgenbollepiger iført Simon Spies’ underbukser i pølen i Villa Fjolle. Pigen til højre er Heidi Kristensen.
> For selvom der tilbage i 1960'erne og 1970'erne endnu ikke var noget, der hed MeToo, var der stadig forskel på rigtig og forkert. Og det var forkert af Simon Spies at lokke unge uvidende piger til sex, mener Maja Lüchau.
> “Det er ikke i orden at udnytte unge mennesker ved at tilbyde dem mange penge for at gå i seng med én.”
> Maja Lüchau - tidligere piccoline i Spies Rejser
> <image026.jpg>
> 
> Maja Lüchau ses her i Simon Spies’ seng. Hun var der kun til ære for fotografen, for hun gik i modsætning til mange andre unge piger aldrig i seng med Spies.
> <image027.jpg>
> Simon Ove Christian Ogilvie Spies blev født den 1. september 1921. Han døde af en leversygdom den 16. april 1984 i en alder af 62 år.
> 
> Simon Spies var gift fire gange. De første tre ægteskaber varede alle under et år.
> 
> 11. maj 1983 giftede han sig med piccolinen Janni Brodersen. Hun tog hans efternavn, og Janni Spies arvede ved Simon Spies’ død Spies Rejser og ægtemandens formue.
> 
> Jævnfør de presseetiske regler har vi forelagt kritikken, der fremkommer i dokumentarserien, for Simon Spies’ nærmeste pårørende, Janni Spies.
> 
> Janni Spies har ikke ønsket at kommentere kritikken eller medvirke i programmerne.
> 
> Simon Spies’ privatsekretær, Lene Christensen, døde i 2017. Hendes familie er blevet forelagt kritikken, der fremkommer i programmerne, men har ikke ønsket at udtale sig.
> 
> Spies Rejser ønsker ikke at stille op til interview om dokumentarserien, men skriver i en skriftlig kommentar:
> 
> ”Vi tager skarpt afstand fra den omgang med unge piger, som beskrives i dokumentarserien. Det har intet til fælles med Spies Rejsers værdier.
> Det er 38 år siden, Simon Spies døde. Siden da har vi haft fire forskellige ejere og er et helt andet sted i dag, i en helt anden tid.
> Når vi siger, at Simons ånd lever videre, så er det missionen om at demokratisere ferieformen - at gøre det muligt for den almindelige dansker at rejse ud i verden enkelt, nemt og trygt. Hvis det er uklart, vil vi kommunikere dette tydeligere fremover.”
> 
> Spies
> og morgenbolledamerne
> Se dokumentarserien
> Hør podcasten
> CREDIT
> 
> 
> Tekst
> Sola Kruchov Sørensen
> 
> Grafik
> Emil Thorbjörnsson
> 
> Kode
> Jonas Halgren Nielsen
> Thomas Rix
> 
> Redaktør for digitale fortællinger
> Annegerd Lerche Kristiansen
> 
> 
> 
> 
> Fotos
> Nf/Ritzau Scanpix, Von Cappelen/Ritzau Scanpix, Preben Niemeyer/Ritzau Scanpix, Willy Lund/Ritzau Scanpix, Aage Sørensen/Ritzau Scanpix, Allan Moe/Ritzau Scanpix, Allan Lundgren/Ritzau Scanpix, Palle Hedemann/Ritzau Scanpix, Vagn Hansen/Ritzau Scanpix, Erik Petersen/Ritzau Scanpix, Egon Engmann/Nf-Nf/Ritzau Scanpix, Polfoto/Ritzau Scanpix, Christen Hansen/Ritzau Scanpix, Jacob Maarbjerg/Ritzau Scanpix, Glargård Jens/Ritzau Scanpix, Haines Richard/Ritzau Scanpix, Thorsøe Casper/Ritzau Scanpix, Ulla Aue/Ritzau Scanpix, Jens Juncker-Jensen/Ritzau Scanpix, Børge Walther/Nf-Nf/Ritzau Scanpix
> 
> Privatfotos
> Anika Kristensen, Inger Weile, Jørn Hamp, Ken Richter, Maja Lüchau, Theresa Bergquist, Charlotte Nielsen
> 
> Udklip fra aviser og blade
> Aller, Berlingske Tidende, Billed-Bladet, Ekstra Bladet, Fyens Stiftstidende, Se og Hør, Ugens Rapport
> 
> TV-klip:
> “Før fyraften”, DR, “Unge spør' - Simon Spies”, DR
> 
> Baseret på dokumentarserien “Spies og morgenbolledamerne” produceret af Laud People
> 
> Publiceret: 21/8 2022
> 
> ANBEFALET TIL DIG
> SE ALLE
>  
> Artikel
> I DAG KL. 08:15
> DR-dokumentar:  Rejsekongen Simon Spies betalte for at have sex med sine unge ansatte  
>  Læs artiklen op, Tryk Escape for at stoppe
>  Slå ordforklaringer til
>  Åben tekststørrelsesindstillinger
> AF
> Carsten Thomsen
> Historien er opdateret kl. 09.47.
> I en ny DR-dokumentar fortæller tidligere ansatte hos rejseselskabet Spies, hvordan unge kvinder under 18 år modtog betaling gennem Simon Spies' sekretærer
> og chauffører for seksuelt at 
> stå til rådighed for selskabets stifter.
> En af de ansatte, der oplevede det på nært hold, var Maja Lüchau, der blev ansat som piccoline i 1978. Kort tid efter ansættelsen gik det op for hende,
> at hun var ansat til andet end piccoline-arbejde.
> Maja Lüchau afviste Simon Spies og havde aldrig sex med ham. Men flere andre fik betaling for seksuelt at stå til rådighed for selskabets stifter.
> - De skulle se yndige ud, og så skulle de gå i seng med ham, når han ville have det, siger hun.
> Og det var der ikke noget forkert i, mener tidligere informationschef i Spies og ven med Simon Spies, Carl Bjerredahl.
> - De her piger så på det som et dejligt job og nemt tjente penge. Det var jo bare et lille knald, det var det hele, siger han.
> Spies Rejser ønsker ikke at stille op til interview, men skriver til DR, at rejsebureauet tager skarp afstand fra den omgang med unge kvinder, som beskrives
> i dokumentaren.
> Du kan se DR-dokumentaren 'Spies og morgenbolledamerne' på 
> DRTV
> - og første afsnit bliver sendt på DR1 mandag den 22. august klokken 21.25.
>  
> Kopier link
> Artikel slut
>  
> MVH. 
> Hans Mikkelsen. 
>  
>  
> 
> -- 
> Teknikfritid postliste
> Teknikfritid at blindkom.dk
> Følgende side er listens side, hvor du blandt andet kan framelde dig, få tilsendt din adgangskode og sætte listen på pause, hvis du er på ferie i længere tid.
> http://blindkom.dk/mailman/listinfo/teknikfritid_blindkom.dk





Mere information om maillisten Teknikfritid.