[Sexlisten] Nyt klitoris-studie er et stort skridt for ligestillingen, siger dansk overlæge

sexlisten at blindkom.dk sexlisten at blindkom.dk
Søn Dec 26 15:33:50 CET 2021


Heija. 

Nyttig viden eller va'  for nogen er det måse godt? 

Vides ikke eller va' 

K.H.

Miller..

 

https://nyheder.tv2.dk/samfund/2021-12-23-nyt-klitoris-studie-er-et-stort-skridt-for-ligestillingen-siger-dansk-overlaege

 

Nyt klitoris-studie er et stort skridt for ligestillingen, siger dansk overlæge - TV 2

Nyt klitoris-studie er et stort skridt for ligestillingen, siger dansk overlæge

25. dec. 2021, 22:02

 

Forskere har endelig kortlagt den del af hjernen, der reagerer på klitoris.

Klitoris.

Et kønsorgan, der i årtier har været forbundet med en del uvidenhed – ikke kun blandt seksuelle partnere, men også inden for videnskaben. Indtil nu.

 <https://nyheder.tv2.dk/samfund/2020-11-21-hver-fjerde-unge-tror-at-p-piller-beskytter-mod-sexsygdomme-dybt-bekymrende-siger> 

 <https://nyheder.tv2.dk/samfund/2020-11-21-hver-fjerde-unge-tror-at-p-piller-beskytter-mod-sexsygdomme-dybt-bekymrende-siger> SE OGSÅ

 <https://nyheder.tv2.dk/samfund/2020-11-21-hver-fjerde-unge-tror-at-p-piller-beskytter-mod-sexsygdomme-dybt-bekymrende-siger> Hver fjerde unge tror, at p-piller beskytter mod sexsygdomme: - Dybt bekymrende, siger ekspert

 

I et nyt studie, som er udgivet i  <https://www.jneurosci.org/content/early/2021/12/09/JNEUROSCI.1081-21.2021> tidsskriftet Journal of Neuroscience, har forskere identificeret, hvilken del af hjernen der er forbundet til klitoris.

Dermed er videnskaben kommet et skridt tættere på at forstå kompleksiteten af organet. En forståelse, der blandt andet kan bidrage til fremtidig traumebehandling.

Kvinder lagde krop til lufttrykstimulering

Forskningen beror på undersøgelser af 20 raske kvinder i alderen 18-45 år, som alle blev udsat for lufttryksstimulering af klitoris ved hjælp af en specialdesignet genstand. Imens registrerede forskerne deres hjerneaktivitet i en MR-skanner.

Man kan undre sig over, at der ikke før har været en større interesse

Astrid Højgaard, ledende overlæge på Sexologisk Center på Aalborg Universitetshospital

Netop lufttrykstimuleringen har været en banebrydende faktor for, at forskningen kunne udføres.

Forskerne bag fortæller nemlig, hvordan tidligere forskningsforsøg har endt med slørede resultater, fordi de anvendte stimuleringsteknikker var for upræcise og ofte påvirkede andre områder end udelukkende kønsorganet.

Tilgangen var designet til at være "så behagelig som muligt" for deltagerne, har medforfatter John-Dylan Haynes fra Berlin Center for Advanced Neuroimaging udtalt til AFP.

Hvad betyder sammenhængen mellem hjerne og klitoris?

Forskningen har specifikt kortlagt sammenhængen mellem klitoris og hjernens såkaldte somasentoriske cortex. Det er den del af hjernen, som er ansvarlig for at registrere alle de sanseindtryk, kroppen udsættes for. 

Berøres eksempelvis foden aktiveres den del af den somasentoriske hjernedel, som specifikt modtager sanseindtryk fra foden. På samme måde som et specifikt område i hjernen aktiveres, hvis hånden rør noget varmt. 

Det er netop, hvilken del af hjernen der modtager sanseindtrykket for klitoris, der nu blevet kortlagt.

- Vigtigt bidrag til ligestillingen

Det nye studie løfter sløret for, at de berøringer og andre sanseindtryk, som mærkes i klitoris, registreres i den del af hjernen, hvor indtryk fra hoften også opfanges. Det betyder, hvis man berører klitoris og trykker sig på hoften, aktiveres det samme område i hjernen - præcis som det også er tilfældet for et andet tilsvarende kønsorgan: Penis.

Men hvor man allerede i 2005 kunne kortlægge, hvor og hvordan penis registreres i hjernen, er det altså først lykkes nu at opnå samme viden om klitoris.

Orgasmen er jo en hjernemæssig oplevelse

Astrid Højgaard, ledende overlæge på Sexologisk Center på Aalborg Universitetshospital

Derfor er gennembruddet i forståelsen af klitoris' hjerneforbindelse et vigtigt skridt. Ikke kun for ligestilling i selve forskningen, men også i forhold til kampen mod den såkaldte orgasmekløft.

Det mener Astrid Højgaard, ledende overlæge på Sexologisk Center på Aalborg Universitetshospital.

Hvad er orgasmekløften?

Orgasmekløften bruges som term til at definere, den store forskel der i antallet af orgasmer opnået under sex for mænd og kvinder i et heteroseksuelt forhold. 

Forskning viser, at 95 procent af mænd i heteroseksuelle forhold ofte eller altid opnår orgasme under samleje. For kvinder er tallet dog langt mindre - 65 procent.

Hun forklarer, hvordan der gennem tiden har været en overvægt af mandlige forskere. Noget, som har kunnet mærkes i forskningen.

- De har været mest interesserede i at undersøge den mandlige seksualitet, hvilket har skubbet kvindens i baggrunden.

 <https://nyheder.tv2.dk/udland/2021-10-28-gynaekolog-opfinder-kondom-til-maend-og-kvinder> 

 <https://nyheder.tv2.dk/udland/2021-10-28-gynaekolog-opfinder-kondom-til-maend-og-kvinder> SE OGSÅ

 <https://nyheder.tv2.dk/udland/2021-10-28-gynaekolog-opfinder-kondom-til-maend-og-kvinder> Gynækolog opfinder kondom til mænd og kvinder

 

Derfor glæder det den ledende overlæge, at der med det nye studie bliver sat fokus på kvindehjernen, orgasmen og forbindelsen til kønsorganet.

- Det er utroligt vigtigt bidrag til ligestillingen. Man kan undre sig over, at der ikke før har været en større interesse, siger hun.

Kan opfattes som en motorvejsforbindelse

Astrid Højgaard forklarer, hvordan sanseforbindelsen mellem klitoris og hjernen kan forstås som en form for motorvejsforbindelse, der kan blive trænet.

- Man har indflydelse på den måde, der er forbindelse mellem krop og hjerne på. Ved stimuli er det muligt at styrke motorvejen, som kan føre sansesignalerne op til hjernen.

Udover at kunne lokalisere, hvor i hjernen sanseindtryk fra klitoris registreres, udleder studiet også en sammenhæng mellem størrelsen på området og sexvaner. Det viste, at det specifikke hjerneområde forbundet til kønsorganet var mere udviklet hos de af forsøgspersonerne, som oplyste, at de seksuelt var meget aktive.

Man kan håbe, at resultater som det her kan hjælpe på orgasmesnakken rundt om i hjemmene

Astrid Højgaard, ledende overlæge på Sexologisk Center på Aalborg Universitetshospital

Forskerne præciserer dog, at studiet ikke kan sige noget om, hvorvidt personer med større hjerneområder har en mere følsom klitoris. Eller om området i hjernen er stort, fordi kvinderne har mere sex, eller om kvinderne har mere sex, fordi området er stort.

 <https://nyheder.tv2.dk/udland/2021-06-10-test-et-fund-i-et-doedsbo-gav-pengene-68000-gange-igen-eksperterne-diskuterer> SE OGSÅ

 <https://nyheder.tv2.dk/udland/2021-06-10-test-et-fund-i-et-doedsbo-gav-pengene-68000-gange-igen-eksperterne-diskuterer> Hvor ofte har danskerne sex? Det afslører nyt stort videnskabeligt studie

 

Alligevel giver det god mening, at der er en forbindelse, vurderer Astrid Højgaard.

- Orgasmen er jo en hjernemæssig oplevelse. Jo oftere den trænes, jo flere spor får motorvejen, forklarer hun.

Derfor er det vigtigt

Ifølge  <https://www.sciencealert.com/science-has-located-the-brain-region-that-responds-to-the-clitoris> ScienceAlert fortæller Christine Heim, som er medforfatter af studiet og professor i medicinsk psykologi ved Charité University Hospital i Berlin, selv, hvor ”fuldstændig understuderet" de kvindelige kønsorganer og deres hjerneforbindelser har været.

For forskningen kan bruges til mere end at være et vigtigt bidrag til ligestilling i forskningen, som forskerne påpeger.

 <https://livsstil.tv2.dk/2020-02-03-disse-spoergsmaal-ringer-boern-og-unge-oftest-til-sexlinien-med> 

 <https://livsstil.tv2.dk/2020-02-03-disse-spoergsmaal-ringer-boern-og-unge-oftest-til-sexlinien-med> SE OGSÅ

 <https://livsstil.tv2.dk/2020-02-03-disse-spoergsmaal-ringer-boern-og-unge-oftest-til-sexlinien-med> Disse spørgsmål ringer børn og unge oftest til Sexlinien med

 

Til AFP fortæller Christine Heim, at studiets resultater kan bruges til fremtidig traumebehandling af overlevere for seksuelle overgreb. På samme måde som at viden om klitorissens hjerneforbindelse kan bidrage til behandling og hjælp af mennesker med seksuel dysfunktion.

En udlægning, Astrid Højgaard er enig i. Hun håber på, at fremtidig forskning kan være med til yderligere viden om, hvordan forholdet mellem hjerneområdet og klitoris forholder sig.

- Vi ved, at positive seksuelle oplevelser efter overgreb kan være med til at rehabilitere en seksuel lyst. Derfor kunne det også være interessant at undersøge, i hvor høj grad hjerneområdet kan styrkes af positiv stimuli.

Fakta om klitoris

Klitoris er placeret oppe, hvor de indre kønslæber mødes. Dog er det kun en lille del af klitoris, som er synlig. 

Organet ligner et omvendt Y, hvor størstedelen altså sidder inde i kroppen. 

Det synlige såkaldte klistorishoved har 8.000 nerveender. Til sammenligning har mandens penis 4.000-5.000 nerveender.

Dette er dog ikke endbetydnende med, at folk med klitorisser er mere følsomme mellem benene end personer med penisser. 

 

- Alt forskning er positiv

Astrid Højgaard understreger, at man skal passe på ikke at reducere seksuel lyst til udelukkende at handle om "nerveender og hjernen".

Hun forklarer, hvordan et mere forskningsorienteret fokus på kvinder og orgasmer kan være med til at punktere ideen om, at kvinder har sværere ved at "komme" samt kickstarte en bredere snak om forståelse af nydelse.

- Alt forskning er positivt. For jo mere fokus, vi lægger på området, jo bedre. Man kan håbe, at resultater som det her kan hjælpe på orgasmesnakken rundt om i hjemmene.

 

·          <https://www.facebook.com/sharer/sharer.php?u=https%3A%2F%2Fnyheder.tv2.dk%2Fsamfund%2F2021-12-23-nyt-klitoris-studie-er-et-stort-skridt-for-ligestillingen-siger-dansk-overlaege&t=Nyt%20klitoris-studie%20er%20et%20stort%20skridt%20for%20ligestillingen%2C%20siger%20dansk%20overl%C3%A6ge> Del på Facebook

·          <https://twitter.com/intent/tweet?url=https%3A%2F%2Fnyheder.tv2.dk%2Fsamfund%2F2021-12-23-nyt-klitoris-studie-er-et-stort-skridt-for-ligestillingen-siger-dansk-overlaege&text=Nyt%20klitoris-studie%20er%20et%20stort%20skridt%20for%20ligestillingen%2C%20siger%20dansk%20overl%C3%A6ge> Del på Twitter

·          <mailto:?subject=Nyt%20klitoris-studie%20er%20et%20stort%20skridt%20for%20ligestillingen%2C%20siger%20dansk%20overl%C3%A6ge&body=https%3A%2F%2Fnyheder.tv2.dk%2Fsamfund%2F2021-12-23-nyt-klitoris-studie-er-et-stort-skridt-for-ligestillingen-siger-dansk-overlaege> Del

 

 <https://nyheder.tv2.dk/samfund/2021-12-23-nyt-klitoris-studie-er-et-stort-skridt-for-ligestillingen-siger-dansk-overlaege> SAMFUND

 <https://nyheder.tv2.dk/samfund/2021-12-23-nyt-klitoris-studie-er-et-stort-skridt-for-ligestillingen-siger-dansk-overlaege> Nyt klitoris-studie er et stort skridt for ligestillingen, siger dansk overlæge

 

 <https://nyheder.tv2.dk/samfund/2021-12-23-nyt-klitoris-studie-er-et-stort-skridt-for-ligestillingen-siger-dansk-overlaege> Nyt klitoris-studie er et stort skridt for ligestillingen, siger dansk overlæge

-------------- næste del --------------
En HTML-vedhæftning blev fjernet...
URL: <http://blindkom.dk/pipermail/sexlisten_blindkom.dk/attachments/20211226/3152c621/attachment.html>
-------------- næste del --------------
En vedhæftet fil der ikke var tekst, er blevet fjernet...
Navn: image001.png
Type: image/png
Størrelse: 174 bytes
Beskrivelse: ikke tilgængelig
URL: <http://blindkom.dk/pipermail/sexlisten_blindkom.dk/attachments/20211226/3152c621/attachment.png>


Mere information om maillisten Sexlisten.