[Teknik og fritid] Fiskefrikadellefabrik beklager farlig bakterie og mistænker 'ekstern råvare' | Indland | DR

Hans Mikkelsen hansmikkelsen at stofanet.dk
Tor Nov 10 16:40:22 CET 2022


Fiskefrikadellefabrik beklager farlig bakterie og mistænker 'ekstern råvare'
| Indland | DR

 <https://www.dr.dk/nyheder/indland> INDLAND

Fiskefrikadellefabrik beklager farlig bakterie og mistænker 'ekstern råvare'

Fund af listeria i fiskefrikadeller kædes blandt andet sammen med et
dødsfald.



En række personer er blevet syge, efter at have spise fiskefrikadeller fra
Jeka Fish, som blandt andet producerer for mærkerne Havets og Løgismose.
(Foto: © søren bidstrup, Ritzau Scanpix)

 

AF

 <mailto:ljoh at dr.dk> Laura Kirkebæk-Johansson

I DAG KL. 11:27

Tirsdag
<https://www.foedevarestyrelsen.dk/Nyheder/Aktuelt/Sider/Tilbagekaldte%20f%C
3%B8devarer%202022/Listeria-i-fiskefrikadeller.aspx> tilbagekaldte
Fødevarestyrelsen fiskefrikadeller fra mærkerne Havets og Løgismose, fordi
der var blevet fundet listeriabakterier i produkterne.

Statens Serum Institut har registreret en bestemt type listeriabakterie i
både fiskefrikadellerne, der kommer fra den samme producent, Jeka Fish, og
hos i alt syv personer, som er blevet syge,
<https://www.dr.dk/nyheder/seneste/listeriafund-i-fiskefrikadeller-kobles-ti
l-doedsfald> hvoraf en er død.

Og det er dybt beklageligt, lyder det fra Jeka Foods.

Administrerende direktør Halldòr Arnarson ønsker ikke at stille op til
interview, men meddeler i en skriftlig udtalelse at man har en "begrundet
mistanke" om, at bakterierne er kommet ind i produktionen fra en ekstern
råvare, som anvendes i en mindre del af produktionen.

- Dette er tilsyneladende sket på trods af normal medfølgende dokumentation
om, at råvaren var listeriafri, lyder det.

Listeria i fødevarer

Listeria er en såkaldt miljøbakterie, som kan være på fabrikker eller andre
steder, hvor der bliver produceret fødevarer.

Bakterien er naturligt i jord, spildevand og i tarmen på både mennesker og
dyr.

Listeria kan vokse ved køleskabstemperatur. Så jo længere tid maden
opbevares på køl, jo flere listeriabakterier kan der vokse frem. Hvis
temperaturen i køleskabet er over 5 °C, vokser bakterien hurtigere.

Hvis man er sund og rask og bliver smittet med listeria, bliver man sjældent
alvorligt syg, men personer med nedsat immunforsvar har risiko for at få
mere alvorlige symptomer.

Kilde: Fødevarestyrelsen
<https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Listeria.aspx> 

Fabrikken rengøres to gange

I går lød beskeden fra Statens Serum Institut, at man
<https://www.dr.dk/nyheder/indland/ssi-efter-listeriaudbrud-i-fiskefrikadell
er-man-maa-alt-i-verden-ikke-spise-dem> "for alt i verden" ikke må spise
fiskefrikadeller fra mærkerne Havets og Løgismose, der er produceret i
månederne mellem 1. august og 31. oktober.

Hos Jeka Fish har man nu "af forsigtighedsprincip" valgt at tilbagekalde
alle produkter - også dem, der er produceret i perioden fra 1. til 8.
november, selvom der ikke er påvist listeria i de fiskefrikadeller eller i
produktionsudstyret.

Derfor er der i dag føjet
<https://www.dr.dk/nyheder/seneste/flere-slags-fiskefrikadeller-tilbagekalde
s-paa-grund-af-listeria> yderligere ni typer fiskefrikadeller til
tilbagekaldelsen.

Siden der blev fundet listeria, har man i sidste uge skilt alt
produktionsudstyr ad og rengjort det ekstra grundigt, lyder det fra Jeka
Fish.

LÆS OGSÅ:
<https://www.dr.dk/nyheder/indland/ssi-efter-listeriaudbrud-i-fiskefrikadell
er-man-maa-alt-i-verden-ikke-spise-dem> SSI efter listeriaudbrud i
fiskefrikadeller: 'Man må for alt i verden ikke spise dem'

Fødevarestyrelsen har efterfølgende været i fabrikken og udtaget prøver, som
ikke påviste listeria i produktionsudstyret.

Som en "ekstra sikkerhedsforanstaltning" og for at "udelukke enhver mulighed
for at der skulle være listeria i produktionen fremadrettet" har Jeka Fish
stoppet produktionen igen og rengør nu alle maskinerne til produktion af
fiskefrikadeller en gang til.

- Produktionen igangsættes først igen, når de seneste prøver af produkter og
udstyr er negative, lyder det i den skriftlige udtalelse.

Coop har fortsat tillid til producenten

Fiskefrikadellerne er blevet solgt hos SuperBrugsen, Kvickly, Dagli'Brugsen,
Irma, Coop365, Fakta, Netto, Bilka, Lidl og Aldi og på coop.dk og
Nemlig.com.

Hos Coop har man stadig tillid til at forhandle fiskefrikadeller fra Jeka
Fish fremover.

Her har man taget produktet af hylderne, men vil genoptage samhandlen når
Fødevarestyrelsen igen kan godkende produktionen, siger informationsdirektør
Jens Juul Nielsen.

- Hvis myndighederne gennemfører kontrol og giver dem grønt lys igen, så er
det også godt nok for os, siger han.

Hos Jeka Fish lyder det, at man fremover vil udvide egenkontrollen for at
minimere risikoen for at der kan findes listeriabakterier i produktionen
igen.

DR ville gerne have spurgt Jeka Fish om, hvad deres øgede egenkontrol
omfatter, og om man vil øge kontrollen med eksterne råvarer i produktionen.
Derudover ville vi gerne have spurgt ind til, hvad deres "begrundede
mistanke" om, at bakterien kommer udefra, beror på.

Opdateret klokken 12:15 med nye oplysninger om flere typer fiskefrikadeller
og salgssteder.

 

https://www.dr.dk/nyheder/indland/fiskefrikadellefabrik-beklager-farlig-bakt
erie-og-mistaenker-ekstern-raavare

 

Det er rent detektivarbejde, når et listeriaudbrud skal stoppes | Indland |
DR

 <https://www.dr.dk/nyheder/indland> INDLAND

Det er rent detektivarbejde, når et listeriaudbrud skal stoppes

Myndigheder arbejder under heftigt tidspres, når mistanken om den farlige
bakterie opstår.



Fiskefrikadellerne stammer fra virksomheden Jeka Fish. Grafik: Nathalie
Nystad

 

AF

 <mailto:madv at dr.dk> Mads Vestergaard

I DAG KL. 14:02

Der tilkaldes kriminalefterforskere, teknikere og retsmedicinere, når
landets største forbrydelser skal opklares.

Men når et udbrud af den farlige listeria-bakterie skal kortlægges, kommer
Luise Müller fra Statens Serum Institut på arbejde. Selvom det i sagens
natur ikke er helt det samme, er der alligevel visse sammenligningspunkter.

- Det hele er sådan lidt et detektivarbejde, hvor man skal vende hver en
sten og finde alle beviserne. Alt andet bliver lagt til side, siger hun.

 
<https://www.dr.dk/nyheder/indland/ssi-efter-listeriaudbrud-i-fiskefrikadell
er-man-maa-alt-i-verden-ikke-spise-dem> I går kom det frem, at et
listeria-udbrud fra fiskefrikadeller har kostet en person livet og gjort
flere syge, og det opklaringsarbejde har Luise Müller været en stor del af.

Men hvordan foregår sådan en opklaring?

Patienter indlægges med ukendt sygdom

Det hele starter med, at flere personer indlægges på hospitalet, fordi de er
blevet alvorligt syge. Herefter foretager hospitalet en række test for at
finde ud af, hvad patienterne fejler.

Prøverne viser, at de har listeria-bakterien i kroppen. Herefter sender
hospitalet prøverne til Statens Serum Institut.

Ved at undersøge prøverne helt ned på DNA-niveau, kan SSI se, at patienterne
er smittet med den præcis samme listeria-bakterie.

- Så konkluderer vi, at vi har et udbrud, for nu ser vi flere med den her
type, og de er smittet af det samme, siger Luise Müller.

Listeria i fødevarer

Listeria er en såkaldt miljøbakterie, som kan være på fabrikker eller andre
steder, hvor der bliver produceret fødevarer.

Bakterien er naturligt i jord, spildevand og i tarmen på både mennesker og
dyr.

Listeria kan vokse ved køleskabstemperatur. Så jo længere tid maden
opbevares på køl, jo flere listeriabakterier kan der vokse frem. Hvis
temperaturen i køleskabet er over 5 °C, vokser bakterien hurtigere.

Hvis man er sund og rask og bliver smittet med listeria, bliver man sjældent
alvorligt syg, men personer med nedsat immunforsvar har risiko for at få
mere alvorlige symptomer.

Kilde: Fødevarestyrelsen
<https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Listeria.aspx> 

Nu starter en lang proces, hvor samtlige patienter skal interviewes for at
finde ud af, hvordan de har fået bakterien i kroppen.

Her bliver de blandt andet spurgt om, hvad de har spist, om de har været på
restaurant, og om de for nyligt har været ude at rejse.

- I det her tilfælde bor de over hele landet, og de har ikke været ude at
spise på bestemte restauranter, og de har heller ikke været ude at rejse. Så
det indikerer, at de har spist noget i deres hjem, som de typisk ville have
købt i et supermarked, siger Luise Müller.

Tampen brænder

Nu ved Luise Müller og resten af efterforskningsholdet, at bakterien med
stor sandsynlighed stammer fra en fødevare, der er købt i et supermarked.

Nu handler det om at finde ud af, hvilken fødevare det drejer sig om.

- Interviewene pegede på, at de alle sammen havde spist fiskefrikadeller.
Det kunne være en mulig kilde, men vi har jo ikke noget bevis. Derfor gik vi
videre med den hypotese og fik fat i deres indkøbsdata via medlemskort eller
dankortoplysninger, siger Luise Müller.

Og ganske rigtigt: Alle patienterne havde spist fiskefrikadeller fra den
samme producent. Det drejer sig om virksomheden Jeka Fish.

Det er det fældende bevis. Det er en stor succes, når det lykkes.

LUISE MÜLLER, STATENS SERUM INSTITUT

Tampen brænder nu. Men holdet mangler stadig at finde ud af, om der rent
faktisk kan findes spor af listeria på den fabrik, hvor fiskefrikadellerne
er blevet produceret.

Så nu foretager Fødevarestyrelsen en kontrol af virksomheden. Det gør de
blandt andet ved at tage prøver af gulvet og andre overflader.

Prøverne påviser listeria hos producenten.

Ved at sammenligne prøverne fra patienterne og Jeka Fish kan Luise Müller og
resten af holdet nu konkludere, at de to bakterier matcher. Jackpot!

- Det er det fældende bevis. Det er en stor succes, når det lykkes, siger
Luise Müller

Det næste skridt er, at virksomheden tilbagekalder produktet, og at
befolkningen gøres opmærksom på, at produktet ikke må spises.

Ifølge Luise Müller er det et tæt samarbejde mellem myndighederne, der gør,
at udbrud som dette hurtigt kan opdages og stoppes.

- SSI, Fødevarestyrelsen og Fødevareinstituttet på DTU mødes engang om ugen
og diskuterer, hvad der er af udbrud og udbrudssignaler på fødevarebårne
sygdomme.

Tirsdag tilbagekaldte Jeka Fish ni typer fiskefrikadeller fra mærkerne
Havets og Løgismose, fordi de indeholdt bakterien listeria.

Nu har Fødevarestyrelsen opdateret listen, og yderligere ni slags
fiskefrikadeller er føjet til tilbagekaldelsen.

Blandt de nye mærker er Lidl Nautica, Strandby fisk, Cimbric og Vores XXL
Fiskefrikadeller.

Frikadellerne, som findes på køl, er produceret mellem 1. og 8. november og
har sidste anvendelsesdato fra den 6. september til 12. december 2022.

 

https://www.dr.dk/nyheder/indland/det-er-rent-detektivarbejde-naar-et-lister
iaudbrud-skal-stoppes

 

 

 

 

Smid det til "    "

MvH.

Hans Mikkelsen. 

-------------- næste del --------------
En HTML-vedhæftning blev fjernet...
URL: <http://blindkom.dk/pipermail/teknikfritid_blindkom.dk/attachments/20221110/40194a32/attachment.html>
-------------- næste del --------------
En vedhæftet fil der ikke var tekst, er blevet fjernet...
Navn: image001.jpg
Type: image/jpeg
Størrelse: 45770 bytes
Beskrivelse: ikke tilgængelig
URL: <http://blindkom.dk/pipermail/teknikfritid_blindkom.dk/attachments/20221110/40194a32/attachment.jpg>
-------------- næste del --------------
En vedhæftet fil der ikke var tekst, er blevet fjernet...
Navn: image002.jpg
Type: image/jpeg
Størrelse: 24259 bytes
Beskrivelse: ikke tilgængelig
URL: <http://blindkom.dk/pipermail/teknikfritid_blindkom.dk/attachments/20221110/40194a32/attachment-0001.jpg>


Mere information om maillisten Teknikfritid.