[Musiklisten] NEKROLOG Fra udskældt til elsket: Med Svante blev Dissing folkeeje | Indland | DR

Hans Mikkelsen hansmikkelsen at stofanet.dk
Tor Jul 21 19:25:18 CEST 2022


NEKROLOG Fra udskældt til elsket: Med Svante blev Dissing folkeeje | Indland | DR

 

 <https://www.dr.dk/nyheder/indland> INDLAND

NEKROLOG Fra udskældt til elsket: Med Svante blev Dissing folkeeje

Povl Dissings særegne sangstemme og udtryk gjorde ham svær at holde af for det brede Danmark, indtil han sang Svantes Viser og satte kaffe over til et folkeligt gennembrud.

Afspil video

3 MINUTTER

Povl Dissing optræder til Giro 413 med sangen 'Svantes lykkelige dag'

 

AF

 <mailto:mtbu at dr.dk> Mathilde Bugge

 <mailto:flbr at dr.dk> Flemming Brandt

I GÅR KL. 13:24

 

Sanger og musiker Povl Dissing er død, oplyser hans hustru, Pia Jacobæus, til Ritzau. Han blev 84 år og døde i sit hjem mandag aften efter længere tids sygdom omgivet af sin familie.

I mange år havde de fleste danskere svært ved at forstå den nu afdøde sanger.

Hvorfor skulle han synge så underligt, nærmest vrængende? Gjorde han grin med sangene, eller mente han det alvorligt? Nej, var det alligevel for mærkeligt for det brede publikum midt i 60’erne, hvor Dissing for første gang dukkede op på den danske folk-scene og blandt andet sang sin helt egen udgave af børnesangen ’Giv mig en hest, mor’.

 

(ARKIV) Poul Dissing fotograferet den 19. april 2007. Sanger og musiker Povl Dissing fylder 80 år lørdag den 27. januar 2018. (Foto: Morten Flarup/Scanpix 2018) (Foto: Morten Flarup)

- Der var flere, der sagde, "nu kan det kraftedeme være nok", du ved, eller rejste sig og smækkede med døren, du ved, og så andre, der sagde "hold kæft, det var godt".

- Det var vel måden, jeg sang dem på, fordi jeg var så betaget af de der gamle bluessangere, hvor det var 4/4, det var der mange, der følte sig fantastisk provokerede af, sagde Dissing i et  <https://www.dr.dk/radio/p2/dissing/dissing-fra-bluessanger-til-folkekaer-troubadour> DR radioprogram sendt i begyndelsen af 2018, hvor han fortalte om, hvordan han dengang brød vandene skarpt mellem dem, der elskede ham, og dem, der ikke kunne udstå ham.

Fik slået tænderne ud og opgav blæseinstrumentet

Dissing blev født den 27. januar 1938 i Stavnsholt nær Farum.

I 50’erne indledte han sin musikalske karriere, da han både sang og spillede kornet i lokale jazz-bands, som optrådte nær hjemmet i Farum. Men efter han fik slået tænderne ud under en skøjtetur på det lokale gadekær, måtte han opgive blæseinstrumentet.

 

Musikerne og sangerne Povl Dissing, tv. og Benny Holst. (Foto: Svend Aage Mortensen © Scanpix Denmark)

I stedet begyndte han at spille sammen med Benny Holst som en duo, der blandt andet spillede blues-fortolkninger med guitar og sang af traditionelle danske sange.

Sammen med to af tidens store folkesangere Cæsar og Per Dich blev Dissing udgivet på pladen ’En Aften i Folkeklubben’ i 1965. Efterfølgende sagde Gustav Winckler, der var direktør for pladeselskabet, som havde udgivet pladen, at hvis han ikke havde været på ferie, var Dissing ikke kommet med, og i et radioprogram betegnede tv-vært og revyinstruktør Volmer Sørensen Dissing som "evnesvag, kunstnerisk set".

Senere blev både Winckler og Sørensen dog begejstrede for Dissing, som også kom på hitlisterne, da han indspillede danske udgaver af Shel Silverstein-numre med sange som ’25 minutter endnu’ og ’Den grimmeste mand i byen’.

 

Sangeren og entertaineren Povl Dissing under koncert på "Bremen". (Foto: HEIDELBERG FINN)

Dissing opgav sit job som reklametegner og satsede nu helhjertet på musikkarrieren. Når han optrådte rundt om i landet, var han stadig en kontroversiel figur, og han oplevede at blive overfaldet på scenen, så han måtte have bodyguards til at beskytte sig.

Afviste at spille sammen med Benny Andersen

I 1967 indledte han et succesfuldt samarbejde med pigtrådsorkesteret Beefeaters, hvor folkemusik, blues og beat mødtes en vellykket fusion, ikke mindst på pladen ’Dissing’ som i folkemunde blev kendt som ’Nøgne Øjne’.

Men det var med Svantes Viser, udgivet i 1973, at Dissing nåede bredt ud til det danske publikum, især med visen om Svantes Lykkelige Dag med det velkendte omkvæd ’Livet er ikke det værste man har – og om lidt er kaffen klar’.

 

Poul Dissing, sanger. (Foto: Lars Møller)

Og det selvom han i første omgang afviste Benny Andersen, der havde sendt sine digte med samme titel, Svantes Viser, til sangeren:

- Jeg synes, at det var nogle fantastiske sange, men jeg synes, at det var lidt irriterende med den der halvfede, halvskaldede svensker, der var blevet halvdansk, du ved, og drak porter. Jeg var lige begyndt selv at skrive nogle sange, der handlede, om hvor forfærdeligt, jeg syntes, at det var, at vi skulle ind i Fællesmarkedet, så i første omgang tog jeg ud til Benny og fortalte ham, at jeg ikke havde lyst til at synge dem.

 

Benny Andersen og Poul Dissing. (Foto: BJARKE ØRSTED)

Optaget i kulturkanonen

Men Benny Andersen fik forklaret Dissing, at han jo ikke skulle være Svante, blot fortolke ham, og så sagde sangeren ja, da parret fik et job på Tarm Bibliotek, hvor Svantes Viser blev opført for første gang.

Peter Abrahamsen, der var indehaver af pladeselskabet Abracadabra, pantsatte sin bil for at kunne udgive Svantes Viser i maj 1973, og i løbet af ganske tid kort blev første oplag på 5.000 plader solgt, og siden solgte pladen hurtigt i mere end 50.000 eksemplarer.

Svantes Viser, hvor Benny Andersen spiller sine egne kompositioner på klaver, mens Dissing sang, siden har solgt mere end 100.000 eksemplarer, og i 2006 blev den optaget i Kulturkanonen som ét af ti album med populærmusik. Svantes Lykkelige Dag er siden optaget i Højskolesangbogen i lighed med to andre sange, som Dissing selv har skrevet.

Dissing og Andersen fortsatte samarbejdet op gennem adskillige årtier og udgav flere album sammen, ’Oven Visse Vande’, ’Hymner og Ukrudt’ og ’Over Adskillige Grænser’. Derudover har Dissing også spillet sammen med sine sønner, Rasmus og Jonas, samt guitaristen Las Nissen, og sammen har de udgivet flere album.

Povl Dissing har desuden medvirket i mange teaterstykker, film og tv-arbejder, blandt andet børne-tv-serien om Thomas Tog og hans venner.

Han blev kåret til Ridder af Dannebrog i år 2000.

Alvorligt uheld bremsede karrieren

I februar 2017 kom Povl Dissing ud for en alvorlig ulykke. Han faldt på et marmorgulv under en indspilningsrejse til Spanien og mistede hørelsen på begge ører.

Hørelsen vendte delvist tilbage, og  <https://www.dr.dk/drtv/se/morgensang_-nu-titte-til-hinanden-og-hilsen-til-foraarssolen_288028> han havde sin sidste tv-optræden i DRs program 'Morgensang' i 2021.

Her synger han - for sidste gang på tv - 'Hilsen til forårssolen' i marts 2021.

Afspil video

3 MINUTTER

Du kan se interviwet inden hans sidste tv-optræden her.

Afspil video

3 MINUTTER

 <https://www.facebook.com/share.php?u=https%3A%2F%2Fwww.dr.dk%2Fnyheder%2Findland%2Fnekrolog-fra-udskaeldt-til-elsket-med-svante-blev-dissing-folkeeje> 


https://www.dr.dk/nyheder/indland/nekrolog-fra-udskaeldt-til-elsket-med-svante-blev-dissing-folkeeje

 

 

MVH.

Hans Mikkelsen. 

 

Fra: Musiklisten <musiklisten-bounces at blindkom.dk> På vegne af Heidi Madsen via Musiklisten
Sendt: 19. juli 2022 14:00
Til: musiklisten at blindkom.dk
Cc: Heidi Madsen <balihund at gmail.com>
Emne: Re: [Musiklisten] Trist dødsfald

 

Ja, så trist så trist 😢

 

Hilsen Heidi.





Den 19. jul. 2022 kl. 12.59 skrev Brian Olesen via Musiklisten <musiklisten at blindkom.dk>:



Sanger og musiker Povl Dissing er død, oplyser hans hustru til Ritzau. Han blev 84 år.

Fra Povl Dissing blev landskendt i 1960'erne for sine alternative fortolkninger af sange som 'Giv mig en hest, mor!' eller henrettelseshymnen '25 minutter endnu', vakte han stærke følelser i befolkningen.

Mange vil nok huske ham for samarbejdet med Benny Andersen. Ikke mindst den hverdagspoetiske 'Svantes lykkelige dag' med ordene "og om lidt er kaffen klar".

Han har udgivet et hav af lp'er og cd'er, men han har også medvirket i en lang række film og teaterstykker.

Povl Dissing døde i sit hjem mandag aften efter længere tids sygdom omgivet af sin familie, skriver Ritzau.

 

-- 
Musiklisten postliste
Musiklisten at blindkom.dk
Følgende side er listens side, hvor du blandt andet kan framelde dig, få tilsendt din adgangskode og sætte listen på pause, hvis du er på ferie i længere tid.
http://blindkom.dk/mailman/listinfo/musiklisten_blindkom.dk

-------------- næste del --------------
En HTML-vedhæftning blev fjernet...
URL: <http://blindkom.dk/pipermail/musiklisten_blindkom.dk/attachments/20220721/524457cc/attachment.html>


Mere information om maillisten Musiklisten.