[Teknik og fritid] Smagte jordbær bedre i gamle dage? Sådan finder du de bedste jordbær
brian at blindkom.dk
brian at blindkom.dk
Lør Jun 28 21:02:21 CEST 2025
Af Silas Bay Nielsen
DR.DK
Er du blevet ramt af skuffelse, når du har sat tænderne i et stort, rødt
jordbær? Så er du ikke den eneste.
Smagen af sommer er nemlig blevet mindre sommerlig, når man spiser Danmarks
nationalbær. Det mener madskribent Povl Lønberg.
Han ved, hvad han taler om. Udover at formidle om madkultur under navnet Den
Tabte Smag, så har han også selv haft en ungdomskarriere som jordbærplukker,
hvor han tjente 50 øre per bakke med 500 gram i.
De jordbær, du primært finder i dag, er mere vandholdige og mere hårde i
det. Så det er en anden type jordbær, du får, siger han.
Personligt foretrækker han jordbær af sorten senga sengana, som typisk er
mindre og nemt smuldrer mellem fingrene. Smagen er mere dyb og syrlig,
hvilket ifølge Lønberg fremhæver jordbærsmagen.
Men sorten er mere sårbar og dermed sværere at transportere. Og så ser de
også mindre ud, hvilket kan gøre dem mindre attraktive for forbrugerne.
Forbrugerne vil gerne have store bær, fordi de tror, de får mere for
pengene, siger han.
Dan Christensen, jordbær- og hindbærkonsulent hos Hortiadvice, forklarer, at
forbrugerne ofte vælger for lyse jordbær hvilket er en fejl.
Smagen bliver heller ikke bedre af, at mange jordbær i dag dyrkes under
plastik. Sollys er vigtigt for smagen.
Der kommer ikke den samme solmængde ind under dugen. Til gengæld får man
jordbær tidligere på sæsonen, siger Lønberg.
De gode bær findes stadig
Rasmus Kofoed, der står bag den trestjernede Michelin-restaurant Geranium,
har også bemærket den dalende smag i supermarkedets jordbær.
Jeg bliver oftest skuffet, når jeg køber jordbær i supermarkederne. De
ligner jordbær, men smagen er ikke den, man forbinder med dansk sommer,
siger han.
Han mener dog ikke, at man kan konkludere, at jordbær generelt smagte bedre
i gamle dage. Man skal bare lede de rigtige steder.
Du er nødt til at opsøge dem. Pluk dem selv, eller køb dem i en bod, hvor
der bliver værnet om de gode sorter.
Rasmus Kofoeds fire jordbærråd:
1. Spis kun jordbær i sæson. Lav grød, kompot eller marmelade, hvis du vil
have jordbær uden for sæson.
2. Jordbær hører ikke hjemme i køleskabet det fjerner smagen.
3. Spis jordbær kort tid efter plukning gerne mens du plukker.
4. Køb dine jordbær hos pluk-selv-avlere eller i boder med fokus på gode
sorter.
Han anbefaler også vilde skovjordbær, som ofte smager af mere.
Der er masser af vilde skovjordbær i krat og hegn, siger Kofoed.
Jordbærkonsulent: Romantik præger debatten
Jordbærkonsulenten Dan Christensen er ikke enig i, at smagen nødvendigvis er
blevet dårligere.
Der er meget romantik i det her, hvor alt var bedre i gamle dage. Men det
er korrekt, at man forædler metoden, så man får større og mere holdbare bær.
Forbrugerne vil hellere have de store, og plukningen er nemmere, fordi de er
større.
Han mener ikke, at plastikdækning nødvendigvis ødelægger smagen avlerne
forsøger at holde plastikken ren, så bærret får så meget sol som muligt.
Den største synder er ifølge ham de for lyse bær.
Supermarkederne vil have lyse bær, fordi forbrugerne efterspørger dem. Men
bærret er så ofte i underkanten af modent, når det bliver plukket. Det
fremmer ikke smagen. Jeg ville personligt aldrig vælge lyse bær, siger han.
Jordbærrene får deres søde smag fra plantens blade, der fungerer som
solfangere.
For at finde de bedste bær, anbefaler han at gå efter dem, der skinner.
De fleste bær, der skinner, vil være friske. Og gå uden om bær med grønne
spidser det er en dødssynd.
Han anbefaler sorter som malwina (næsten sorte bær), asia, glorielle og
korona. Dog er korona ikke så hårdfør som de andre.
-------------- næste del --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://blindkom.dk/pipermail/teknikfritid_blindkom.dk/attachments/20250628/c289ce6d/attachment.htm>
Mere information om maillisten Teknikfritid.